Ініціатива Кравчука щодо виборів на Донбасі суперечить законодавству – Геращенко

Ця ідея суперечить законам України, Мінським домовленостям та Копенгагенським критеріям
Ініціатива Кравчука щодо виборів на Донбасі суперечить законодавству – Геращенко
Ірина Геращенко (Фото: Вікіпедія)
5 Листопада 2020, 17:57
читать на русском

Ініціатива голови української делегації в ТКГ Леоніда Кравчука щодо проведення місцевих виборів на окупованому Донбасі 31 березня 2021 року не відповідає українському законодавству, Копенгагенським критеріям та Мінським угодам.

Про це заявила співголова парламентської фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко на брифінгу у Верховній Раді.

"Євросолідарність" з великим нерозумінням сьогодні ознайомилася з так званим планом Кравчука щодо проведення виборів на Донбасі наприкінці березня 2021 року. Ми хочемо сказати, що подібні плани, очевидно, писалися не в українських кабінетах, а в Кремлі. Тому що ця ініціатива - проведення виборів на окупованій території, яка напхана зброєю, де присутні кілька тисяч сьогодні представників російських частин регулярної армії - не відповідає ані українському законодавству, ані Копенгагенським критеріям ОБСЄ, ані самим Мінським угодам, - сказала Геращенко.

Вона нагадала, що згідно з Міськими угодами, вибори на Донбасі можуть відбутися після сталої тиші.

А на Донбасі щодня російські бойовики порушують режим тиші. Є вбиті, є поранені. Друге - має відбутися повна демілітаризація цієї території. Має бути вивезення іноземної техніки і військ, - пояснила Геращенко (досьє Ірини Геращенко).

Також, за словами депутатки, до виборів мають бути звільнені всі заручники.

Читайте також

Нагадаємо, голова делегації України в ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук заявив, що Україна повинна повністю припинити конфлікт і демілітаризувати окремі райони Донецької і Луганської області на початку 2021 року. За його словами, це необхідно для проведення місцевих виборів 31 березня.

Також Україна в ТКГ пропонуватиме створення вільної економічної зони в рамках реалізації особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО.

1