Іран пообіцяв відправити в Україну речовий доказ у справі про збиття літака

Україна вимагає надання інформації для справедливого розслідування збиття літака
Головне
Іран пообіцяв відправити в Україну речовий доказ у справі про збиття літака
21 Жовтня 2020, 19:11
читать на русском

У Тегерані завершились двосторонні переговори щодо розслідування авіакатастрофи літака авіакомпанії МАУ.

Іран пообіцяв Україні надати один із речових доказів – за попередньою інформацією, льотний планшет екіпажу.

За досягнутою сторонами домовленістю, протягом тижня українське слідство має отримати детальну інформацію щодо розслідування кримінального провадження в Ірані, зокрема документальне підтвердження перебування під вартою шести осіб, яких підозрюють у збитті літака. Крім того, до кінця жовтня Іран пообіцяв відправити в Україну один із речових доказів – за попередньою інформацією, льотний планшет екіпажу, що був знайдений у перші дні після катастрофи українською пошуково-рятувальною групою, - повідомляє Офіс генпрокурора України.

Читайте також

У ході переговорів сторони також звірили документи, які за 10 місяців були направлені в рамках міжнародної правової допомоги. З січня 2020 року Офіс Генерального прокурора направив 5 запитів, на які отримано лише узагальнені відповіді, а один з них, що стосується 6 підозрюваних в Ірані осіб, взагалі проігноровано.

Заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов звернув увагу представників іранської військової прокуратури на справедливість покарання винних у збитті українського цивільного літака, адже інкриміновані обвинуваченим статті передбачають максимальне покарання до 3 років ув’язнення.

Читайте також

Нагадаємо, вранці 8 січня літак Boeing 737-800NG авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752 з Тегерана до Києва був збитий одразу після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану. В результаті авіакатастрофи загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажири).

А 11 січня Іран офіційно визнав вину за збиття українського літака із зенітно-ракетного комплексу протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність.

19 жовтня заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін зустрівся в Тегерані з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом. Сторони обговорили переговорний процес щодо збиття Боїнга.

За результатами зустрічі Єнін повідомив, що Іран взяв на себе відповідальність за збиття українського літака. Також Тегеран готовий забезпечити однаковий розмір компенсації родичам всіх жертв авіакатастрофи.

1