Кандидатку на посаду судді Конституційного Суду України Тетяну Шинкар викрили на плагіаті

Суддя "запозичила" для своєї дисертації не декілька абзаців, а цілі тексти інших авторів
Головне
Кандидатку на посаду судді Конституційного Суду України Тетяну Шинкар викрили на плагіаті
Тетяна Шинкар
14 Березня 2024, 06:38
читать на русском

Дорадча група експертів (ДГЕ) 8 березня провела співбесіди з чотирма кандидатами на посаду судді Конституційного Суду України в рамках їхнього оцінювання за критерієм високих моральних якостей. Одна з кандидаток, суддя Восьмого апеляційного адміністративного суду Тетяна Шинкар, "попалася" на використанні у своїй дисертації текстів інших авторів.

"Я власне хотіла сказати, що я ідеї власне цих авторів не використовувала, я про них зазначала, вони є у списку використаних джерел", – пояснила кандидатка на посаду судді Конституційного суду. Так вона намагалася виправдатися за те, що в тексті її дисертації знайшли матеріали інших авторів, причому не один чи кілька абзаців, а цілі фрагменти роботи.

Шинкар також додала, що не вважає свій вчинок порушенням авторських прав – у відповідь члени ДГЕ наголосили, що у кандидатки "невірне тлумачення плагіату".

Варто додати, що відповідно до Методології ДГЕ, на етапі співбесіди з кандидатами проводяться в рамках оцінювання рівня їхніх моральних якостей. Згодом, протягом 15 днів з моменту проведення співбесіди з усіма кандидатами, кандидати оцінюються за критерієм високих моральних якостей. У підсумку вони отримають від ДГЕ оцінку "відповідає" або "не відповідає".

До слова, один з кандидатів на посаду судді Конституційного Суду раніше не зміг відповісти на питання про те, коли була прийнята Конституція України. Зокрема, Андрейчук Любомир Вікторович, суддя Господарського суду Закарпатської області, на запитання про те, коли була прийнята Конституція України назвав 1991 рік (Конституція України ухвалена 28 червня 1996 року).

29 лютого президент України Володимир Зеленський запустив процедуру відбору суддів до Конституційного суду.

З метою забезпечення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України стосовно осіб, яких призначає президент України, Зеленський постановив:

  • затвердити положення про проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України стосовно осіб, яких призначає президент України;
  • утворити конкурсну комісію для проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України стосовно осіб, яких призначає президент України, та затвердити її персональний склад;
  • конкурсній комісії забезпечити проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді КСУ стосовно осіб, яких призначає президент.

Водночас згідно з указом, такими, що втратили чинність, визнано Указ президента України від 20 квітня 2021 року № 167/2021 "Про конкурсну комісію для здійснення відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України щодо осіб, яких призначає президент України". Також Указ президента України від 17 серпня 2021 року № 365/2021 "Питання конкурсу для відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України щодо осіб, яких призначає президент України".

Читайте також

1