Китай закликав ВООЗ розслідувати можливу появу коронавірусу у США

Пекін вимагає відстеження походження COVID-19
Важливо
Китай закликав ВООЗ розслідувати можливу появу коронавірусу у США
Коронавірус, дослідження, вчений (фото: pexels)
26 Серпня 2021, 12:12
читать на русском

Китай звернувся до Всесвітньої організації охорони здоров'я із закликом розслідувати розташовану в США біолабораторію на предмет пошуку витоків епідемії коронавірусу.

Як пише китайське видання Global Times, представник Китаю при відділенні ООН в Женеві направив лист генеральному директору ВООЗ Тедросу Адханому Гебреїсусу, в якому підтвердив "послідовну позицію Пекіна щодо відстеження походження COVID-19" і зажадав проведення прозорого розслідування з повним доступом до лабораторій Форту-Детрік і Університету Північної Кароліни в США.

Видання зазначає, що це перший випадок, коли Китай офіційно попросив ВООЗ по дипломатичних каналах провести розслідування походження вірусу у США.

Постійний представник Китаю при відділенні ООН в Женеві Чень Сюй у листі до керівника ВООЗ зазначив, що гіпотеза, згідно з якою проникнення вірусу SARS-CoV-2 в людську популяцію було викликано витоком з лабораторії в Уханьскому інституті вірусології є вкрай малоймовірною.

Натомість генеральний директор департаменту з контролю над озброєннями МЗС Китаю Фу Конг заявив, що у разі, якщо США будуть наполягати на розповсюдженні теорії витоку з лабораторій, то "їм слід подати приклад і запросити ВООЗ для розслідування в Форт-Детрік (USAMRIID) та Університет Північної Кароліни".

Як нагадує Global Times, у Форте Детрік розташовані американські військові центри біологічної діяльності, основним з яких є Медичний науково-дослідний інститут інфекційних захворювань (USAMRIID), відомий як центр "найпохмуріших експериментів уряду США".

Нагадаємо, що науковці зі Всесвітньої організації охорони здоров’я впродовж місяця в Китаї досліджували походження COVID-19 та шляхи його передачі до людини.

Згодом китайська влада відмовилась надавати експертам Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), що досліджували в китайському місті Ухань причини появи коронавірусу, дані про перші випадки зараження коронавірусом SARS-CoV-2.

Читайте більше у нашому матеріаліДослідники ВООЗ спростували міфи лабораторної та кажанячої природи коронавірусу

Читайте також