Витік стався не на ринку: США з'ясували, звідки "просочився" COVID-19

Перший витік стався десь до 12 вересня 2019 року
Витік стався не на ринку: США з'ясували, звідки "просочився" COVID-19
Вчені, коронавірус (фото: pexels)
2 Серпня 2021, 13:16
читать на русском

У Конгресі США представили докази, що коронавірус вийшов з лабораторії Уханьського інституту вірусології (WIV).

Як повідомляє Reuters, про це йдеться у звіті, який оприлюднив головний республіканець Комітету із закордонних справ Палати представників Мак Маккол. Доповідь стала результатом розслідувань, проведеного республіканцями-законодавцями.

Тепер ми вважаємо, що настав час повністю відмовитися від того, що джерелом вірусу став ринок морепродуктів... Ми також вважаємо, що переважна кількість доказів доводить, що вірус "просочився" з WIV, і що це сталося десь до 12 вересня 2019 року, - йдеться у звіті.

Повідомляється, що у звіті навели достатні докази того, що вчені з лабораторії за сприяння американських експертів і державних фондів Китаю і США працювали над модифікацією коронавірусів, і ці роботи могли бути секретними.

Одним із доказів назвали запит Уханської національної лабораторії біобезпеки на капітальний ремонт систем безпеки повітря та відпрацювання відходів у дослідницьких центрах. Ці центри були новими та працювали менш як два роки, а ще це сталося за декілька місяців до спалаху COVID-19.


Контекст. 14 січня 2021 року експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я прибули до китайського міста Ухань. Протягом двох тижнів група з 10 осіб мала вивчати походження коронавірусу.

Китай не пропустив до країни двох експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), які їхали до Уханя для вивчення походження коронавірусу, оскільки у них виявили антитіла.  13 вчених приступили до роботи відразу ж, навіть перебуваючи на двотижневому карантині.

31 січня група експертів під керівництвом Всесвітньої організації охорони здоров'я, що досліджує походження COVID-19, відвідала ринок Хуанань, центр гуртової торгівлі морепродуктами в центральному китайському місті Ухань, де вперше був знайдений новий коронавірус.

Тоді 10 лютого вчені заявили, що причини того, як поширився коронавірус на ринок в Ухань, неможливо встановити.

Читайте також