Китайська вакцина проти COVID-19 показала ефективність до 97%

Дослідження відбувалось на ранніх стадіях
Китайська вакцина проти COVID-19 показала ефективність до 97%
Коронавірус, вакцина (фото: Reuters)
8 Грудня 2020, 13:32
читать на русском

Індонезійська державна фармацевтична компанія Bio Farma заявила 8 грудня, що проміжні дані про випробування, які вона проводила щодо вакцин, вироблених китайською компанією Sinovac, свідчать про ефективність до 97%.

Про це повідомляє Reuters.

Прессекретар Bio Farma Іван Сетіаван заявив, що за допомогою клінічних випробувань протягом одного місяця китайської вакцини проти COVID-19 працівники компанії виявили, що проміжні дані показують, що ефективність становить до 97%.

Сетіаван не уточнив, чи був проміжний результат клінічного випробування на пізній стадії, але інший представник Bio Farma повідомив згодом журналістам, що компанія все ще збирає дані про ефективність із дослідження третьої фази, яке ще триває.

Раніше Sinovac говорив, що 97% здорових дорослих, які отримували менші дози, беручи участь у дослідженні першої та другої фази, показали імунну відповідь, пов'язану з антитілами, після приймання вакцини CoronaVac від COVID-19

Читайте також

Представник китайської компанії у вівторок, 8 грудня, повідомив, що компанія наразі не отримувала показань ефективності з третьої фази клінічних випробувань.

Бразильський біомедичний центр Інституту Бутантан, який проводить випробування третьої фази CoronaVac в країні, заявив минулого тижня, що, як очікується, Sinovac опублікує результати ефективності своїх досліджень вакцин до 15 грудня.

Bio Farma не надала даних про те, скільки учасників заразилося під час випробування, в якому брали участь 1600 людей. Однак Сетіаван розповів, що Bio Farma чекатиме повних результатів, і очікує, що агентство з питань продовольства та ліків Індонезії видасть дозвіл на екстрене використання вакцини від коронавірусу уже наприкінці січня перед початком масової вакцинації.

Нагадаємо, Велика Британія - перша країна у світі, яка почала використовувати вакцину Pfizer після того, як регулятори схвалили її використання минулого тижня.

Від 8 грудня у Британії почався так званий V-Day, тобто старт програми масової вакцинації. Очікується, що на першому етапі близько 70 медичних центрів в Британії будуть робити щеплення вакциною Pfizer/BioNTech людям старше 80 років і медикам.

90-річна мешканка Великої Британії першою у світі отримала щеплення від коронавірусної інфекції виробництва Pfizer/BioNTech поза клінічних випробувань.

Читайте більше у нашому матеріаліТоп-5 вакцин від коронавірусу: яка ефективніша і коли з'являться 

1