Кого з нардепів, міністрів, мерів та голів ОВА запідозрили у держзраді після початку повномасштабної війни

Українські правоохоронці від початку повномасштабної війни розслідують тисячі кримінальних справ щодо державної зради
Головне
Кого з нардепів, міністрів, мерів та голів ОВА запідозрили у держзраді після початку повномасштабної війни
Хто підозрюється у державній зраді
30 Червня 2024, 11:28
читать на русском

Після початку повномасштабної війни українські правоохоронці розслідують тисячі справ про державну зраду. Серед підозрюваних є правоохоронці, судді, представники місцевої влади, колишні міністри та народні депутати.

Видання "Слово і діло" згадало про найбільш резонансні випадки.

Підозри у державні зраді

Підозри у державні зраді

Нардепи-зрадники

Підозру в державній зраді отримали 15 народних депутатів різних скликань, переважно з "Опозиційної платформи – За життя" або колишньої Партії регіонів. Серед них:

Також підозрюють чинних депутатів Олександра Дубінського та Нестора Шуфрича, обидва перебувають у СІЗО. Шуфрич, за даними слідства, співпрацював з колишнім заступником секретаря РНБО Володимиром Сівковичем, якого вважають агентом російської ФСБ. Шуфрич займався підривною діяльністю в інформаційній сфері.

Дубінського підозрюють у належності до злочинної організації, створеної російським ГРУ, метою якої було розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитація держави на міжнародній арені.

Колишній нардеп Андрій Деркач також підозрюється у дискредитації України на міжнародній арені та погіршенні відносин із США, а Євген Балицький, нині губернатор Запорізької області, також підозрюється у державній зраді.

Двоє підозрюваних у держзраді народних депутатів загинули за різних обставин. Ілля Кива був ліквідований 6 грудня в Московській області, ймовірно, Службою безпеки України. Колаборанта Олексія Ковальова застрелили 28 серпня 2022 року в окупованій Голій Пристані.

Мери та голови ОВА

Після початку повномасштабної війни у державній зраді запідозрили дев'ятьох мерів міст. Серед них, наприклад, колишній мер Києва Леонід Черновецький: як заявили правоохоронці, після вторгнення він поширював матеріали із закликами до зміни кордонів території та державного кордону України.

На співпрацю з росіянами, за версією слідства, пішли мер Святогірська Володимир Бандура, колишній мер Ізюма Олександр Божков, мер Вовчанська Анатолій Степанець, мер Балаклії Іван Столбовий, мер Рубіжного Сергій Хортов, мер Південного Олександр Брюханов.

Підозру в держзраді, зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України оголосили меру Куп'янська Геннадію Мацегорі: в Офісі генпрокурора заявили, що він наприкінці лютого 2022-го здав місто окупантам, а також забезпечив їх транспортом, житлом, пальним та їжею. 8 червня на Мацегору було скоєно замах у російському місті Старий Оскол. Він у комі.

Гауляйтера Херсонської області Володимира Сальдо (колишнього мера Херсона) вже заочно засуджено до 15 років в'язниці за державну зраду.

Крім того, у держзраді підозрюють колишнього голову Херсонської ОДА Миколу Костяка, який допомагав окупантам після вторгнення.

Міністри

Підозри в державній зраді отримали чотири міністри часів Віктора Януковича. Костянтин Грищенко (ексміністр закордонних справ), Михайло Єжель (ексміністр оборони) та Олександр Лавринович (ексміністр юстиції) отримали підозри за те, що погодили підписання Харківських угод із росією, чим сприяли окупації Криму.

Колишнього міністра освіти Дмитра Табачника вже заочно засуджено на 15 років за державну зраду. Він, зокрема, допомагав окупантам у Запорізькій та Херсонській областях.

Інші чиновники

За державну зраду у 2022 році було затримано президента «Мотор Січі» В'ячеслава Богуслаєва. За версією слідства, після повномасштабного вторгнення він постачав росії двигуни для бойових вертольотів.

У держзраді підозрюють також колишнього начальника управління СБУ у Харківській області Романа Дудіна, колишнього начальника СБУ у Криму Олега Кулініча, колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича.

Кулініч, за версією слідства, співпрацював із російською ФСБ і після початку вторгнення наказав особовому складу залишити місце служби. Дудін, як заявили в СБУ, теж незаконно наказав підлеглим залишити Харків, створив умови для здачі росіянам зброї і самовільно залишив місце несення служби.

Підозри також отримали керівниця Полтавського райсуду Лариса Богомолова, керівник Миколаївської окружної прокуратури Геннадій Герман, колишній голова Державної реєстраційної служби Дмитро Ворона, керівник виправної колонії в Херсоні Євген Соболєв, колишній голова Нацполіції у Вінницькій області Антон Шевцов.

Читайте також

1