Коломойський звернувся із заявою до Європейського суду з прав людини

Адвокати кажуть, що національні суди продовжують утримувати бізнесмена під вартою без будь-якої виправданої правової мети
Коломойський звернувся із заявою до Європейського суду з прав людини
Ігор Коломойський
29 Листопада 2023, 14:42
читать на русском

Олігарх Ігор Коломойський вирішив звернутись до Європейського суду з прав людини, бо, на його думку, національні суди продовжують його утримувати під вартою без будь-якої виправданої правової мети, з повним паплюженням вимог Конвенції з прав людини.

Про це йдеться у заяві адвоката Олександра Лисака.

"Ми з Ігорем Валерійовичем Коломойським прийняли рішення звернутись до Європейського суду з прав людини, враховуючи те, що національні суди продовжують утримання Ігоря Валерійовича під вартою без будь-якої виправданої правової мети, з повним паплюженням вимог Конвенції з прав людини", - розповів адвокат.

Захист олігарха вважає, що суди безпідставно продовжують ув’язнення Коломойського без наявності будь-яких доказів того, що він може перешкоджати в той чи інший спосіб правосуддю.

"Йому визначено абсолютно неадекватний розмір застави в сумі понад 3 млрд. грн., яка є рекордною в історії України. Українські суди послідовно закривають очі на стан здоров’я Коломойського, який страждає на діабет, гіпертонію, хронічний панкреатит, атеросклеротичну хворобу магістральних судин, стеатоз печінки, холеостаз, сечокам’яну хворобу, аортальну недостатність та стан якого суттєво погіршується в умовах утримання в ізоляторі, що підтверджують висновки авторитетних лікарів. Національні суди не здатні пояснити чому виключно тримання під вартою здатне забезпечити належну процесуальну поведінку мого клієнта та чому більш м’які запобіжні заходи, такі як домашній арешт зі здачею всіх документів, що дають право виїзду за кордон, не підходять для такої мети", - сказав Лисак.

Нагадаємо, 2 вересня Шевченківський районний суд обрав Ігорю Коломойському запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на 60 днів з можливістю внесення застави у розмірі 509 млн гривень.

Сам олігарх, як розповідали його адвокати, відмовляється вносити заставу, оскільки вважає "рішення суду необґрунтованим і хоче дочекатися розгляду апеляції".

Вже 16 вересня суд вирішив переобрати запобіжний захід Коломойському, оскільки він отримав нові підозри. Тоді заставу встановили у розмірі 3 млрд 891 млн гривень.

Також Служба безпеки в результаті обшуків викрила масштабні схеми привласнення 40 млрд гривень на компаніях "Укрнафта" та "Укртатнафта", що належать Коломойському, за результатами чого топменеджмент другої компанії отримав підозри.

Крім того, 15 вересня Коломойський отримав третю підозру у справі про заволодіння 5,8 млрд грн.

Читайте також

1