На розслідування справи Коломойського витратили вже 30 мільйонів гривень - експерт

Чотири місяці команда детективів і прокурорів тяжко працює над справою Коломойського. За цей період інтенсивних розслідувань "зникнення 5,8 млрд грн готівки" слідчі органи змогли допитати аж трьох свідків
Головне
На розслідування справи Коломойського витратили вже 30 мільйонів гривень - експерт
Ігор Коломойський
15 Листопада 2023, 15:41
читать на русском

Співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький у Фейсбуці розмірковує про те, як правоохоронні органи організували слідство у справі Коломойського

Навіть під час війни наші чиновники неспроможні втриматись від витрат величезних грошей задля "вигляду, нібито щось робиться". Ну їй-то, чесніше сказати, що поки ніякої значної роботи нема, ніж отак розкидатись грошима з дефіцитного бюджету, наполовину заповненого донатами союзників. Хоча в ідеалі, звісно, все ж ці гроші чесно відпрацьовувати. Інцидентів, де увага детективів БЕБ була би не зайвою, щотижня трапляється не один...

А загалом я дійсно про цифри витрат. Наших з вами витрат, котрі ми навряд погодили би, якби нас хтось спитав. Трапились на очі цифри зарплат прокурорів ОГПУ і детективів БЕБ, закладені в цьогорічний бюджет. Ну, "голі" зарплати не захмарні, хоча й малими їх не назвати: на прокурорів закладено по 68 000 на місяць, за даними "Судово-юридичної газети", на детективів, аналітиків та інших фахівців з БЕБ – по 43 000.

От тільки потім натрапив на чергову статтю про справу Коломойського. Виявляється, над нею працюють – точніше, за неї отримують зарплати вже 4 місяці – 14 прокурорів ОГПУ і 37(!) детективів БЕБ. Прокурори "чистими" коштували нам 1 000 000 грн за кожен місяць. А ще ж надбавки за звання, стаж та "секретність" (цей пункт оплачувати якось дивно, бо тексти підозр зливаються журналістам, аж гай гуде), знання іноземних мов та наукові звання. Тобто, суму можна подвоювати, як не потроювати. Тобто, умовно, до 3 000 000 щомісяця на прокурорів. Ок.

А ще ж є 37 детективів БЕБ. Це 1 600 000 грн на місяць "голими". Плюс надбавки за звання, стаж, таємність… Також множимо на 2 чи й на 3 – отримуємо до 4 700 000 грн на місяць утримання детективів. Разом з прокурорами – 2,6 млн "голими" чи до 7,7 млн з надбавками на місяць.

Чотири місяці ця дружна команда тяжко працює над справою Коломойського. За цей період інтенсивних розслідувань "зникнення 5,8 млрд грн готівки" слідчі органи змогли допитати аж трьох свідків. Долучили "ПриватБанк" в якості потерпілого. Але юристи державного банку дізнались, що вони потерпілі, із публікацій у ЗМІ. Таємниця від потерпілих, де подінешся… Крім того, було по разу (одному) допитано двох підозрюваних. Ну і слідча команда зробила дуже цінну для суду "інформаційну довідку". По суті це виписка із карткових рахунків Коломойського. Будь-який касир банку робить її протягом 5 хвилин, якщо не виходить пити каву надто часто.

Отже, ще раз: з наших грошей за 4 місяці від 10 до 30 мільйонів грн пішло на три допити свідків, два допити обвинувачених, заочне неінформоване призначення потерпілих і автоматичну виписку з рахунку. А чи не задо***… Чи не забагато це і чи не їсть хтось надто великі порції?

Нагадаємо, 2 вересня Шевченківський районний суд обрав Ігорю Коломойському запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на 60 днів з можливістю внесення застави у розмірі 509 млн гривень.

Сам олігарх, як розповідали його адвокати, відмовляється вносити заставу, оскільки вважає "рішення суду необґрунтованим і хоче дочекатися розгляду апеляції".

Вже 16 вересня суд вирішив переобрати запобіжний захід Коломойському, оскільки він отримав нові підозри. Тоді заставу встановили у розмірі 3 млрд 891 млн гривень.

Також Служба безпеки в результаті обшуків викрила масштабні схеми привласнення 40 млрд гривень на компаніях "Укрнафта" та "Укртатнафта", що належать Коломойському, за результатами чого топменеджмент другої компанії отримав підозри.

Крім того, 15 вересня Коломойський отримав третю підозру у справі про заволодіння 5,8 млрд грн.

Читайте також

1