Корнієнко про ліквідацію ОАСК: президент вірний своїм обіцянкам

В демократичному суспільстві довіра та повага до суду мають бути безумовними
Корнієнко про ліквідацію ОАСК: президент вірний своїм обіцянкам
Олександр Корнієнко Фото: УНІАН
13 Квітня 2021, 16:43
читать на русском

Перший заступник фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко вважає, що законопроєкт про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) підтверджує, що президент Володимир Зеленський вірний своїм обіцянкам щодо очищення судової системи.

Про це Корнієнко (досьє Олександра Корнієнка) сказав у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок, 13 квітня.

За Конституцією ініціювати ліквідацію суду має право президент. Тому логічно, що саме глава держави вносить в парламент відповідний законопроєкт. Це свідчить про вірність президента своїм обіцянкам про повне очищення судової системи, яка втратила довіру наших громадян, - сказав він.

За його словами, в демократичному суспільстві довіра та повага до суду мають бути безумовними. А там, де вмирає довіра, закінчується і демократія. Щоб суд був легітимним в очах суспільства, досить грати за простими правилами: справедливість, неупередженість та чесність.

Що ж ми спостерігали останні роки? Чергові скандали з" плівками", сумнівні гроші в сейфах і численні несправедливі рішення, - сказав нардеп.

Корнієнко наголосив, що ОАСК втратив довіру і є представником старої, неефективної судової гілки. Тому цей суд не здатний забезпечити запит українців на справедливість.

Читайте також

Втім, ліквідація не означає одночасне позбавлення співробітників ОАСК статусу суддів, оскільки вони залишаються в системі. З цієї причини Зеленський запропонував передати низку потенційно корупційних справ до Верховного суду. Але недавні обшуки Національного антикорупційного бюро України, як пояснив Корнієнко, довели, що ОАСК не здатний вже відновити довіру до себе.


Контекст. 13 квітня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва" як невідкладний.

Представник президента у Конституційному суді України Федір Веніславський розповів, що суддям ОАСК запропонують перейти до нового окружного суду, юрисдикція якого поширюватиметься на Київ та Київську область. Якщо хтось відмовиться, їх можуть звільнити.

Голова Окружного адміністративного суду міста Києва Павло Вовк вважає, що Зеленський вирішивши внести законопроєкт про ліквідацію суду, оскільки піддався на провокації окремих активістів.

1