КСУ підірвав фундамент антикорупційної системи - НАЗК

Через рішення КСУ тисячі осіб залишаться непокараними за брехню в деклараціях
КСУ підірвав фундамент антикорупційної системи - НАЗК
НАЗК
4 Листопада 2020, 15:26
читать на русском

У Національному агенстві з питань запобігання корупції заявили, що без змін до рішення Конституційного суду України жоден закон, направлений на відновлення антикорупційної системи, у довгостроковій перспективі не працюватиме.

Про це повідомила пресслужба НАЗК.

У НАЗК наголосили, що КСУ підірвав фундамент антикорупційної системи, а через його рішення тисячі осіб залишаться непокараними за брехню в деклараціях. І якщо КСУ не змінить свого рішення, то це може призвести до скасування всіх наступних законодавчих ініціатив, покликаних відновити антикорупційну систему.

Жоден закон уже не зможе допомогти у вирішенні таких наслідків рішення КСУ, - повідомили у відомстві.

Читайте також

Які ж наслідки рішення КСУ:

  • Вищий антикорупційний суд України змушений закрити наявні справи.

Уже довелося "пробачити" недекларування понад 35 млн грн колишньому губернатору Запорізької області, - повідомили у НАЗК.

  • Правоохоронні органи припиняють розслідування.

Кримінальні справи про неправдиві дані в деклараціях за 2017–2019 роки так і залишаться лише набором даних, - зазначили у бюро.

У відомстві нагадали, що електронне декларування та працююча система антикорупційних органів є зобов’язанням України перед міжнародними партнерами, зокрема перед Європейським Союзом та Міжнародним валютним фондом.

Читайте також

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

У НАЗК вважають, що судді Конституційного суду України ухвалили рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування у власних інтересах.

Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради України законопроєкт, яким пропонується позбавити суддів Конституційного суду їхніх повноважень та відновити скасований ними закон про декларування.

Лідер фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія заявив, що рішення про оновлення Конституційного Суду України підтримав Європейський парламент.

1 листопада Зеленський розповів, що Конституційний суд вирішив знищити все, чого домігся Майдан.

Більше читайте в матеріалі "Парламент UA": Державний колапс: чим небезпечний законопроєкт Зеленського про КСУ

1