КСУ відклав присяги двох суддів, яких призначив Зеленський

Відповідну постанову судді ухвалили під час засідання
Важливо
КСУ відклав присяги двох суддів, яких призначив Зеленський
Конституційний Суд України (фото: КСУ / Facebook)
30 Листопада 2021, 16:52
читать на русском

Конституційний Суд відклав присяги Оксани Грищук і Олександра Петришина, яких Зеленський призначив суддями Конституційного Суду.

Відповідну постанову судді ухвалили під час засідання, передає Укрінформ.

Суд прийняв постанову, якою відтермінував приведення до присяги до того часу, поки не з’являться вільні посади, - йдеться у повідомленні.

Відповідно законодавства, голова КС або його заступник протягом п’яти робочих днів з дня призначення нового судді скликають спеціальне пленарне засідання Великої палати суду, під час якого суддя складає присягу і набуває повноважень. При цьому кворум для проведення такого спецзасідання не потрібен.

Про конституційну кризу в Україні

27 жовтня 2020 року Конституційний Суд визнав неконституційними окремі положення антикорупційного законодавства України, серед іншого скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування та внесення до декларації завідомо недостовірних відомостей. Зміст цього рішення, характер його ухвалення, аргументація та внутрішні мотиви окремих суддів тодішнього складу КСУ викликали справедливе обурення не тільки українців, а й представників міжнародних інституцій та держав – партнерів України.

Ми були поставлені просто перед фактом того, що декілька пов'язаних ще з Януковичем людей можуть провести з порушенням усіх можливих правил рішення, яке знищує досягнення України за десятиліття, - заявив Зеленський.

Для відновлення антикорупційної системи Верховна Рада ухвалила низку законів, які підписав президент. Також були повернуті повноваження Національному агентству з питань запобігання корупції щодо перевірки декларацій та моніторингу способу життя відповідних осіб з урахуванням особливостей процедури для суддів та суддів КСУ.

На засіданні РНБО 19 березня 2021 року, серед іншого, було ухвалене рішення щодо аудиту всіх указів Віктора Януковича. Після відповідної перевірки та на виконання цього рішення 27 березня 2021 року були скасовані укази Віктора Януковича від 14 травня 2013 року "Про призначення О.Тупицького суддею Конституційного Суду України" та від 17 вересня 2013 року "Про призначення О.Касмініна суддею Конституційного Суду України".

Таким чином, станом на сьогодні судді Конституційного суду України, призначення яких здійснює президент України, призначені та можуть виконувати свої обов’язки згідно з Основним Законом.

Читайте також