Європарламент заперечив підтримку ініціативи Зеленського щодо розпуску КСУ

Антиконституційні заходи Верховної Ради не вилікують КСУ
Європарламент заперечив підтримку ініціативи Зеленського щодо розпуску КСУ
Європарламент (фото з відкритих джерел)
4 Листопада 2020, 13:36
читать на русском

Представники Європарламенту заявили, що Конституційний суд України не можна просто розпустити, а законопроєкт президента України Володимира Зеленського порушує Конституцію.

Про це повідомили постійний доповідач Європарламенту щодо України Міхаель Ґалер і заступниця голови делегації Європарламенту з асоціації з Україною Віола фон Крамон в інтерв'ю DW.

Ґалер зазначив, що те, що пропонує президент, вже саме по собі є порушенням Конституції. Тим паче, не можна просто взяти і ліквідувати Конституційний суд.

Не можна вилікувати антиконституційні ухвали Конституційного суду антиконституційними заходами Верховної Ради, - наголосив постійний доповідач Європарламенту щодо України.

Віола фон Крамон заперечила підтримку ініціативи Зеленського щодо розпуску КСУ євродепутатами. Зазначимо, що голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія (досьє) заявив протилежне.

Ми не можемо спонукати президента взяти й звільнити всіх суддів Конституційного  суду, - заявила євродепутатка.

Читайте також

Представниця Європарламенту заявила, що відповідний законопроєкт Зеленського (досьє) є "дуже сумнівною справою" і послалася на лист голів Венеціанської комісії та Групи держав проти корупції (GRECO), які "наполегливо закликали не відповідати порушенням права на порушення права".

Обидва євродепатута висловилися за оновлення КСУ, яке би відповідало законодавству України. Вони зазначили, що за приклад необхідно взяти відбір суддів Вищого антикорупційного суду України, до якого залучили міжнародних експертів.

Читайте також

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

У НАЗК вважають, що судді Конституційного суду України ухвалили рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування у власних інтересах.

Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради України законопроєкт, яким пропонується позбавити суддів Конституційного суду їхніх повноважень та відновити скасований ними закон про декларування.

Лідер фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія заявив, що рішення про оновлення Конституційного Суду України підтримав Європейський парламент.

1 листопада Зеленський розповів, що Конституційний суд вирішив знищити все, чого домігся Майдан.

Більше читайте в матеріалі "Парламент UA": Державний колапс: чим небезпечний законопроєкт Зеленського про КСУ

1