Ініціатива Зеленського відповідає Конституції - представник президента у КСУ

За його словами, президентський законопроєкт є виконанням рішення Ради національної безпеки та оборони України
Головне
Ініціатива Зеленського відповідає Конституції - представник президента у КСУ
Конституційний суд. Фото: УНІАН

Представник президента у Конституційному суді України Федір Веніславський заявив, що законопроєкт Володимира Зеленського “Про відновлення довіри до конституційного судочинства” повністю відповідає цінностям, закріпленими в Конституції.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

За його словами, внесений на розгляд Верховної Ради президентський законопроєкт “Про відновлення довіри до конституційного судочинства” є виконанням рішення Ради національної безпеки та оборони України.

Читайте також

Він зауважив, що у зв’язку з істотними загрозами національній безпеці України, які виникли в результаті ухвалення Конституційним судом в умовах реального конфлікту інтересів, із численними грубими порушеннями законів про КСУ та про запобігання корупції рішення від 27 жовтня про неконституційність антикорупційного законодавства, Глава держави ініціював проєкт політико-правового рішення щодо перезавантаження Конституційного суду.

В екстраординарних умовах, у яких опинилася держава в результаті ухвалення КСУ рішення N 13-р, рішення Президента України запропонувати Верховній Раді вирішити кризову ситуацію політико-правовими засобами є абсолютно обґрунтованим і повністю відповідає цінностям, закріпленим Конституцією України”, — наголосив Веніславський.

Представник президента в КС зазначив, що виконання рішення Конституційного суду від 27 жовтня призведе до того, що будь-які наступні зміни до антикорупційного законодавства будуть визнані нинішнім складом КС неконституційними, оскільки Суд зв’язаний своєю власною “правовою” позицією, сформульованою у вказаному рішенні.

КСУ заклав такі юридичні механізми, які фактично дозволяють визнати неконституційними всі рішення щодо повернення положень антикорупційного законодавства”, — зауважив представник президента.

За його словами, ухвалення парламентом, який представляє інтереси всього українського народу, політико-правового рішення, запропонованого президентом, забезпечить відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства та вирішить кризову ситуацію, до якої призвели дії Конституційного суду.

Читайте також

Раніше президент Володимир Зеленський (досьє) вніс на розгляд Верховної Ради України законопроєкт, яким пропонується позбавити суддів Конституційного суду їхніх повноважень та відновити скасований ними закон про декларування.

Своєю чергою, голова Конституційного суду Олександр Тупицький вважає, що у законопроєкті "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", який президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради є ознаки конституційного перевороту в Україні.

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

У НАЗК вважають, що судді Конституційного суду України ухвалили рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування у власних інтересах.

Детальніше про ситуацію з рішенням КСУ читайте в матеріалі: КСУ проти всіх: що тепер буде з е-декларуванням.

1