Кулеба відмовився розповісти деталі того, як Китай шантажував Україну вакцинами

Міністр стверджує, що в цій історії ще немає кінця, ситуація розвивається
Головне
Кулеба відмовився розповісти деталі того, як Китай шантажував Україну вакцинами
Дмитро Кулеба (Фото: Пресслужба МЗС)
1 Липня 2021, 12:29
читать на русском

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба не захотів розповідати подробиці історії про те, як Китай шантажував Україну зривом постачання вакцин, через те, що наша держава підписала заяву про моніторинг порушень прав людини в одній з китайських провінцій.

Про це Кулеба заявив в інтерв`ю виданню liga.net.

Глава українського МЗС вважає, що повністю згадана ситуація вирішиться за кілька тижнів, а поки що він не хоче її коментувати. Міністр заявив лише, що те, що повідомили іноземні ЗМІ – це "верхівка верхівки айсберга".

Це тема, в якій у публічному просторі видна не просто верхівка айсбергу, а верхівка верхівки айсбергу. Історія ще не відіграна. Тому я не буду вдаватись в деталі. Наша задача – вийти з ситуації з максимальною вигодою для себе. І з мінімальними втратами. Це принцип, яким я завжди керуюся. Але процес іще розвивається. Питання ще пари тижнів, - розповів Кулеба (досьє Дмитра Кулеби).

Нагадаємо, днями The Associated Press повідомило, що Китай шантажував Україну постачанням вакцин від коронавірусу, щоб та не підтримала в ООН документ про моніторинг ситуації з правами людини в китайському регіоні Синьцзян. І нібито Україна відкликала свій підпис під зверненням 40 країн про створення моніторингової місії ООН у цьому китайському регіоні.

Нагадаємо, це вже не перший скандал довкола китайської вакцини. Україна домовилась про закупівлю вакцини проти коронавірусної інфекції COVID-19 китайської фірми Sinovac. Ексміністр охорони здоров’я Максим Степанов (досьє Максима Степанова) заявив, що на вимогу китайського постачальника, закупівлею займатиметься приватна компанія. Нею стала "Лекхім", пов'язана з ексрегіоналкою Раїсою Богатирьовою (досьє Раїси Богатирьової).

3 лютого НАБУ розпочало досудове розслідування щодо можливих зловживань при закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по 17,85 долара за дозу за допомогою приватної фірми-посередника. Оприлюднена ціна закупівлі однієї дози вакцини стала чи не найвищою у світі.

Детальніше про закупівлю китайської вакцини Україною читайте у нашому матеріаліКорупційна змова: китайську вакцину Україна отримає через ексрегіоналку Богатирьову.

Читайте також

1