Лікарняні не оплачуватимуть відстороненим від роботи за відмову від COVID-вакцинації

Йдеться про працівників, які підлягають обов'язковій вакцинації
Лікарняні не оплачуватимуть відстороненим від роботи за відмову від COVID-вакцинації
Вакцинація (Фото: pexels)
5 Листопада 2021, 17:59
читать на русском

Українці, яких відсторонили від роботи за відмову від COVID-вакцинації, не зможуть отримати допомогу за лікарняними листками. Йдеться про ті професії, які підлягають обов'язкові вакцинації, згідно з рішенням МОЗ.

Про це повідомили у Фонді соціального страхування.

Допомоги за лікарняними листками не надаються працівникам, яких було відсторонено від роботи через відмову або ухилення від обов’язкового профілактичного щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19. Виплата не здійснюється за ті дні тимчасової непрацездатності, які збігаються з днями відсторонення від виконання обов’язків, - йдеться у повідомленні.

У Фонді соцстраху наголосили, що відсторонення невакцинованих працівників, які свідомо відмовились отримувати COVID-щеплення, покликане убезпечити їхніх колег, відвідувачів, учнів, студентів та інших від ризику інфікування та подальшого поширення вірусу.

Тому, допомоги по тимчасовій втраті працездатності у вказаному випадку не фінансуються, оскільки відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування покликані компенсувати заробіток застрахованої особи, втрачений нею за час лікування.

У разі відсторонення від роботи з припиненням виплати заробітної плати працівника, який не дотримується вимог щодо обов’язкової вакцинації проти COVID-19, факт втрати заробітку через хворобу або травму в такий період відсутній, - додали у Фонді.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров'я України вирішило розширити перелік професій та працівників організацій, які підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19.

Міністерство охорони здоров'я затвердило перелік медичних протипоказань та застережень для вакцинації від COVID-19. Отже, українці за певних умов зможуть отримати від лікаря офіційну довідку, що їм протипоказана вакцинація.

Читайте також наш матеріалПримус чи заохочення: що ефективніше для вакцинації українців проти COVID-19

Читайте також