Українці зможуть отримати офіційну довідку, що їм протипоказана вакцинація від COVID-19

МОЗ затвердило перелік медичних протипоказань та застережень
Головне
Українці зможуть отримати офіційну довідку, що їм протипоказана вакцинація від COVID-19
Вакцинація Фото: КМДА
28 Жовтня 2021, 20:09
читать на русском

Міністерство охорони здоров'я затвердило перелік медичних протипоказань та застережень для вакцинації від COVID-19. Отже, українці за певних умов зможуть отримати від лікаря офіційну довідку, що їм протипоказана вакцинація.

Про це повідомив глава комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, у документі вказуватимуть типи протипоказань, а саме:

  • абсолютні протипоказання, якщо існує чітко визначена ймовірність виникнення серйозної побічної реакції;
  • застереження (вакцинація з пересторогою), коли остаточне рішення щодо щеплення приймається лікарем з урахуванням переваг над ризиками;
  • постійні або тимчасові протипоказання (у такому випадку у довідці вказується термін дії);
  • протипоказання лише для конкретного типу вакцин (якщо існує можливість провести щеплення іншим типом вакцини – довідка не надається).

Радуцький навів приклад: з діагноз тромбоз з тромбоцитопенією означає у певних випадках абсолютні постійні протипоказання до вакцин на векторній основі (AstraZeneca та деякі інші).

Своєю чергою наслідком міокардиту та/або перикардиту є абсолютні протипоказання для мРНК вакцин (Pfizer/Moderna). Для осіб з імунодефіцитом рекомендована вакцинація з пересторогою. Загалом визначено 16 причин для або відмови від вакцинації (постійної чи тимчасової), або для її проведення з пересторогою.

Звертаю увагу: у кожному конкретному випадку відповідність діагнозу протипоказанням, що вказані у переліку МОЗ, встановлює винятково лікар! Будь ласка, не намагайтесь самостійно вирішувати, чи є ваш діагноз або симптоми достатнім приводом для відмови від вакцинації, - наголосив нардеп.

Довідки про протипоказання для вакцинації від COVID-19 почнуть видавати на початку листопада. За оцінками МОЗ, реальні протипоказання до вакцинації від коронавірусу має не більше ніж 1% населення.

Згідно з постановою уряду № 1236, з 8 листопада не будуть допущені до роботи держслужбовці та освітяни, які не зробили щеплення. Наявність офіційної довідки дозволить представникам цих категорій громадян продовжувати роботу.

Дані про пацієнтів, яким дійсно протипоказана вакцинація, вноситимуться до електронної системи охорони здоров’я – українці зможуть згенерувати документ у застосунку "Дія".

Нагадаємо, що вакцинація від COVID-19 не зашкодить людям з алергією, якщо алергія не пов'язана з реакцією на щеплення. У цьому випадку потрібно обов'язково вакцинуватись.

Читайте також наш матеріал: Примус чи заохочення: що ефективніше для вакцинації українців проти COVID-19

Читайте також