Літак з евакуйованими з Афганістану прибув до Києва - відео

На літаку прибули 83 людини, зокрема жінки і діти
Головне
Літак з евакуйованими з Афганістану прибув до Києва - відео
Евакуація українців з Афганістану Фото: twitter.com/ZelenskyyUa
22 Серпня 2021, 12:27
читать на русском

У неділю, 22 серпня, у Міжнародному аеропорту "Бориспіль" приземлився український військовий літак з евакуйованими з Афганістану.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський на своїй сторінці у Twitter. Він зазначив, що з 83 евакуйованих лише 31 українець.

Україна продовжує повертати своїх громадян з Афганістану, де загострилася безпекова ситуація. Вранці (22 серпня - ред.) до Києва з Кабула прибув наш військовий літак, яким евакуйовано 83 особи, зокрема 31 українець. Робимо все, щоб громадяни в усьому світі відчували захист своєї держави, - написав президент.

Як повідомила журналістка "Радіо свобода" Мар'яна Драч у Twitter, то після приземлення літака виступили перед журналістами міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, радник президента Андрій Єрмак та Фатіма Хусейні з видання Kabul Now.

За словами Кулеби, серед евакуйованих іноземців - іноземні журналісти.

За словами афганської журналістки, залишити аеропорт в Кабулі було нелегко, але вона подякувала "українським героям" за порятунок.

Як написав Кулеба на своїй сторінці у Facebook, другий евакуаційний борт з Кабула зміг евакуювати 83 людини завдяки зусиллям МЗС, ЗСУ і ГУР МО. Серед них - громадяни України, журналісти Wall Street Journal і Радіо Свобода, які були в найбільшій небезпеці, діти, жінки (одна з них на восьмому місяці вагітності).

Особливо був радий бачити одного з 12 українців, які застрягли на військовій базі під Кабулом. Саме з ним я говорив телефоном і обіцяв, що ми їх витягнемо. Усіх їх ми повернули додому. Саме про них росіяни розганяли фейк, що Україна їх кинула. Але ми дотрималися обіцянки, тому що своїх Україна не кидає, - зазначив міністр.

Він додав, що Україна вже почала працювати над наступним рейсом з Кабула.

Дмитро Кулеба і евакуйований українець з Афганістану

Дмитро Кулеба і евакуйований українець з Афганістану Фото: facebook.com/dmytro.kuleba

Нагадаємо, що ситуація в Афганістані загострилася у липні, після відходу військового контингенту США і НАТО. Таліби почали захоплювати основні міста та транспортні вузли в країні.

15 серпня вони дісталися столиці Афганістану та оголосили "амністію" за мирну передачу влади. Цього дня влада Афганістану погодилася мирно передати бойовикам з "Талібану" столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку та виїхав з країни. "Талібан" заявив про контроль над усією країною.

Крім того, через захоплення влади в Афганістані талібами Україна почала евакуацію з країни своїх громадян. З Афганістану українським літаком всього вивезли майже 80 осіб, зокрема 8 українців та громадян інших держав, які попросили про термінову евакуацію.

Читайте більше у нашому матеріалі: Таліби захопили Афганістан: чи закінчилась 20-річна війна та хто "здав" країну

Читайте також