Ляшко назвав пріоритетні групи серед населення для безкоштовного вакцинування від COVID-19

Україна входить в перелік країн, які отримають вакцину безкоштовно або за зниженою ціною
Ляшко назвав пріоритетні групи серед населення для безкоштовного вакцинування від COVID-19
Фото: Pexels
16 Жовтня 2020, 11:32
читать на русском

Україна отримає вакцину від коронавірусу для 20% населення безкоштовно або за зниженою ціною, в рамках ініціативи COVAX.

Про це розповів головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко під час брифінгу 16 жовтня.

Ляшко (досьє Віктора Ляшка) зазначив, що Україна отримає кілька траншів, а першими вакцину отримають пріоритетні групи.

Ми робимо все можливе, щоб Україна отримала вакцину пріоритетно,серед перших країн, які будуть її використовувати.

Сьогодні ми зайшли в рамки механізму "COVAX", який об'єднує понад 180 країн, щоб всі країни, незалежно від їх економічного стану, могли отримати вакцину одними із пріоритетних.

Передбачається, що буде кілька траншів вакцин, для того щоб покрити цим механізмом як мінімум 20% населення, саме пріоритетних груп, – розповів Ляшко.

Читайте також

За словами санітарного лікаря, до пріоритетних груп відносяться:

  • Працівники з високим ризиком інфікування в закладах охорони здоров'я.
  • Працівники, які забезпечують відповідь на надзвичайні ситуації, як приклад – Державна служба з надзвичайних ситуацій в Україні.
  • Люди із серйозними супутніми захворюваннями.
  • Люди старшого віку, які проживають у закритих колективах.
  • Працівники з критичним рівнем ризику – вчителі та працівники шкіл.
  • Люди із супутніми захворюваннями середньої тяжкості.
  • Люди старшого похилого віку.
  • Люди, які живуть у притулках для бездомних чи інших інституціях.

Ляшко зазначив, що Україна входить в перелік країн, які отримають вакцину безкоштовно або за зниженою ціною.

92 країнам вакцина буде надана безкоштовно, або нижче ринкової ціни. Україна також потрапила в цей перелік, - сказав Ляшко.

Він також додав, що, планується, що будуть використовуватися продукти фірми Astra Zeneca (Велика Британія) – для 61 країни та Novavax (США) – для 92 країн. Кожній країні буде поставлятися вакцинний препарат одного типу.

Зі свого боку країна повинна забезпечити прийняття продукту, холодовий ланцюг, розвезення до кожного кабінету щеплення і вакцинальні сесії.

Заступник Міністра охорони здоров'я також додав, що вакцина буде доставлятися декількома траншами. Перший – зможе покрити 3% населення.

Попередньо є домовленості, що площі, на яких будуть вироблятися ці вакцини, знаходяться в Індії в Інституті сироваток. Вони дозволять забезпечити виробництво вакцинного препарату після його реєстрації, щоб всі країни, які потрапили в перелік, отримали першим траншом вакцину в розмірі 3% від населення країни.

В подальшому декількома траншами буде доведено кількість вакцини для покриття 20% населення, – пояснив він.

Читайте також

Нагадаємо, що в Офісі президента вважають, що Україна може отримати вакцину від COVID-19 трьома шляхами: через механізм COVAX, завдяки виробництву відповідних препаратів на своїх потужностях, якщо країни Євросоюзу передаватимуть їй свої надлишки отриманих вакцин.

Також 6 жовтня народний депутат від ОПЗЖ Віктор Медведчук зустрівся з російським президентом Володимиром Путіним. Зустріч відбулась у Ново-Огарьово, у резиденції президента РФ, де український політик заявив, що громадяни його країни вимагають захисту, і вакцинація - це найнадійніший спосіб. Медведчук попросив вакцину "Супутник V" у Путіна, яку вже перевірив на собі і своїй сім'ї.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов сказав, що вакцина від коронавірусу може коштувати близько 37 доларів, коли буде доступна Україні.

1