Мінську не буде: Резніков повідомив про нове місце переговорів щодо Донбасу

При виборі нового міста для засідання ТКГ будуть зважати на думку Росії
Головне
Мінську не буде: Резніков повідомив про нове місце переговорів щодо Донбасу
Олексій Резніков Фото: Офіс президента
11 Липня 2021, 20:21
читать на русском

Новим місцем, де будуть проводитися переговори щодо Донбасу, може стати будь-яке місто "від Відня до Стокгольма".

Про це в етері на телеканалі "Україна 24" розповів віцепрем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. За його словами, головні умови – це географічна близькість і відсутність застережень з боку Росії.

Сьогодні події в Білорусі, в Мінську… Всі розуміють, що ніхто туди не поїде, ніяких перемовин там, тому що у нас немає довіри… Ми не визнаємо Лукашенка офіційно. Мало того, ми в принципі сьогодні не маємо довіри – Лукашенко перекриває кордони, Кремль, по суті, завершує аншлюс з Білоруссю, і команду закриття кордону з Україною Лукашенко зараз виконуватиме. Тому все одно пошук нового майданчика – навіть чисто географічно… Що це буде – я не знаю, - сказав він.

За його словами, нове місто для зустрічей і переговорів може бути "від Відня до Стокгольма, Гельсінкі, Женеви".

Вільнюс – тут треба розуміти, що росіяни мають погодитись на це місце, для них Вільнюс викликатиме певні застереження, як і Варшава. Казахстан – дуже далеко, ми це обговорювали. Це логістично незручно, дуже тривалий переліт для всіх, для модераторів ОБСЄ, хоча так, казахський уряд готовий прийняти. Тому треба шукати ближче – 2-2,5 години перельоту, - сказав Резніков.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський незадоволений мінським форматом переговорів, але Україна продовжує працювати в ньому, щоб "був збережений діалог".

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росія не виконує Мінські домовленості, а також стабільно намагається вийти з них.

Радник української делегації в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу Олексій Арестович заявив, що наразі заміни Мінським угодам немає, але є певні альтернативи.

Читайте також