Мін'юст оскаржив рішення ОАСК про скасування нового правопису

Позивачі у справі щодо правопису "не навели жодних доказів"
Мін'юст оскаржив рішення ОАСК про скасування нового правопису
Фото: УНІАН
15 Березня 2021, 20:52
читать на русском

Міністерство юстиції оскаржило рішення Окружного адмінсуду Києва про скасування нового українського правопису.

Зазначається, що уряд відповідно до норм законодавства наділений повноваженням на забезпечення проведення державної політики у сфері функціонування держмови. Однак суддя ОАСК вирішив, що Кабмін не мав повноважень приймати новий правопис.

Представляючи інтереси уряду, ми вважаємо незаконним відповідне рішення ОАСК та почали процедуру його оскарження в апеляційній інстанції. При прийнятті постанови щодо правопису, Кабмін мав повноваження щодо схвалення його нової редакції, - йдеться у повідомленні.

Читайте також

У міністерстві додали, що позивачі у справі щодо правопису "не навели жодних доказів" того, що цією постановою були порушені їхні власні права, свободи та інтереси.


Контекст. 28 січня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною та скасував постанову Кабінету Міністрів України про запровадження нового українського правопису.

Провадження у справі було відкрито у червні 2019 року, позивачами у справі виступили ГО "Правова держава" та жителька міста Херсон, яка діяла в інтересах своєї неповнолітньої доньки.

ОАСК заявив, що Кабінет Міністрів України при ухваленні постанови про новий український правопис діяв поза межами своєї компетенції та із порушенням законодавства, що регулює порядок прийняття нормативно-правових актів.

1