На Росії "палає" через заяви Столтенберга про можливий вступ України до НАТО

Глава МЗС РФ Лавров назвав червоні лінії для Москви
Важливо
На Росії "палає" через заяви Столтенберга про можливий вступ України до НАТО
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров Фото: Пресслужба МЗС Росії
14 Січня 2022, 11:48
читать на русском

Нещодавно генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що рішення щодо прийому України до НАТО вже ухвалено. Тим часом на Росії вже запалало. Голова МЗС Росії Сергій Лавров каже, що не припиняються спроби "штучно розширювати Північноатлантичний альянс, втягувати в нього Україну".

Про це Лавров сказав під час пресконференції, зазначивши, що Росія готується до будь-якого розвитку подій, поки чекає відповіді від США та НАТО щодо гарантій безпеки. Якщо ж пропозиції РФ щодо гарантій не будуть прийняті, там оцінять ситуацію і діятимуть в інтересах безпеки.

Крім цього, Лавров прокоментував можливість вступу України до НАТО: "Ми категорично не приймаємо появу альянсу на російських кордонах, це справжня червона лінія".

Червоною лінією він також назвав появу ударних озброєнь та військових баз США на Азовському морі у випадку не вступу України до НАТО. За його словами "Захід зарвався і пішов на загострення", а терпінню Росії прийшов кінець.

Глава МЗС Росії заявив, що Москві мало буде гарантій невступу України до Альянсу.

Навіть якщо Україна залишається поза НАТО, там можуть бути двосторонні домовленості з американцями та англійцями... Це нам теж неприйнятно. Тепер туди ще ринув Євросоюз. Вони активно піарять напрямок своєї військової місії на Україну. Там, до речі, ні лінії зіткнення дедалі більше концентруються війська... Незвичайно велика кількість. Але Захід це не турбує, – заявив Лавров.

За його словами, у Києві зберігається мотивація із зачистки російського населення. І нагадав заклики президента Володимира Зеленського до тих, хто любить Росію, їхати з України. Лавров припустив, що українська влада може використати свої збройні сили, щоб росіян та зросійщених українців вигнати з країни.

Також Лавров заявив, що військова допомога Заходу створює у Києва "спокусу силовим шляхом розв'язати питання Донбасу". Тобто Москва наполягатиме не лише на відмові в натовських перспективах для України, а й на реалізації Мінських угод, які можуть зупинити військовий сценарій щодо Донбасу.

Нагадаємо, що у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі 12 січня відбулись переговори з питань безпеки із Росією, представниками США та генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у форматі саміту Росія-НАТО. Столтенберг заявив, що Росія не має права вето на вступ України до НАТО.

Читайте також