Нардепи працюють над низкою законів про народовладдя - Стефанчук

Найголовніші - про всеукраїнський та місцевий референдуми
Нардепи працюють над низкою законів про народовладдя - Стефанчук
Руслан Стефанчук (фото: УНІАН)
6 Вересня 2021, 15:22
читать на русском

Перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук розповів, що до парламенту планують внести блок законів щодо народовладдя. Серед найголовніших - це всеукраїнський і місцевий референдуми.

Про це віцеспікер сказав в інтерв'ю РБК-Україна.

За його словами, наразі в парламенті ведеться робота щодо законопроєктів, які стосуються того, що в усьому світі називається recalls - можливість відкликання того чи іншого посадовця, який призначений народом.

Ще один блок, на який ми хочемо звернути увагу (вже такий мініреферендум) - це петиції, опитування, формування адженди для держави. Це буде ще один блок щодо народного волевиявлення, - сказав віцеспікер.

Верховна Рада робить значні кроки у розвитку електронної демократії, вважає Стефанчук. Так, Єдиний портал державних послуг "Дія" запустив місцеві петиції. Це дає можливість людям об'єднуватися навколо важливих речей місцевого масштабу, тому що на локальному рівні більше болить відсутність гарячої води чи забудова скверу, ніж глобальні політичні речі.

Також в парламенті планують вносити елементи прямої демократії у сферу правосуддя, "підживлюючи" електронною складовою.

Зараз розробляємо зміни для запровадження в Україні мирових судів. Ми знаємо, наскільки завантажена судова система. Але великий пласт - це дрібні справи, що можуть розглядати люди, яким довіряють місцеві громади, - наголосив перший заступник.

Крім того, Рада хоче розвинути питання суду присяжних: "На превеликий жаль, у нас в країні та система суду присяжних, яка існує, не виконує функцію, що на них покладена. Ми хочемо розвивати і цей сегмент".

Читайте також наш матеріалЗакон Зеленського про референдум загрожує територіальній цілісності України 

Читайте також