Нестача крематоріїв в Україні: які міста планують їх побудувати та коли

В населених пунктах країни необхідно додатково 507 кладовищ
Ексклюзив
Нестача крематоріїв в Україні: які міста планують їх побудувати та коли
Київський крематорій на вулиці Байковій Фото: Парламент.UA
25 Жовтня 2021, 17:43
читать на русском

В Україні проблема із місцями для поховань: нові кладовища і колумбарії не будуються, а ресурс старих вичерпується.

Про це йдеться в ексклюзивному матеріалі Парламент.UА.

За даними Мінрегіону, сьогодні в населених пунктах країни необхідно додатково 507 кладовищ - і це до тих 33 тисяч, які вже є. При цьому, за розрахунками, місць вистачить лише на 10 років.

У Львові, наприклад, залишилося лише одне діюче кладовище. Місцева влада вважає, що місця на ньому через рік закінчаться. На території Києва є 28 кладовищ, однак лише два з них відкриті. Три закриті повністю, на інших дозволені лише підпоховання.

Розв'язати проблему з місцями для поховань могло б будівництво нових крематоріїв, - йдеться у повідомленні.

Так, влада Львова багато років обговорювали цю тему. Проте бюджетна комісія Львівської ради навіть було відмовилася виділити гроші на розробку архітектурного проєкту крематорію. Член цієї комісії Руслан Кошулинський тоді пояснив, що 90% львів'ян сповідують християнство, де немає традиції кремації. Втім, нещодавно мер Львова Андрій Садовий заявив, що крематорій у Львові таки побудують. Його зведення підтримують і глави всіх конфесій. І понад 50% жителів не проти будівництва крематорію. Львів планує побудувати крематорій до кінця 2022 року.

Ще одне місто, яке планує придбати власний крематорій, - Маріуполь. Тендер на ці роботи КП "Ритуальна служба" вже зареєструвала в системі Prozorro. Заявлена ​​вартість лота - 1,9 млн грн. Підписати договір з переможцем торгів замовник розраховує вже в листопаді.

Навесні 2022 року планують розпочати будівництво крематорію в Дніпрі й завершити через два роки, - розповідає журналіст.

У Запоріжжі також оголосили тендер на розробку проєкту будівництва крематорію. Передбачається, що крематорій буде розташовуватися на території, яка відноситься до Кушугумського кладовища.

Нагадаємо, що в Україні з січня по серпень 2021 року померло 439 430 осіб: це більше на 61 115 померлих в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року.

Читайте також

1