Нобелівську премію з літератури отримав письменник із Танзанії

Абдулразанак Гурна знайомить читачів із незвіданим світом Східної Африки
Нобелівську премію з літератури отримав письменник із Танзанії
Абдулразанак Гурна (Фото: Фейсбук)
8 Жовтня 2021, 06:25
читать на русском

Шведська академія оголосила ім'я лауреата Нобелівської премії 2021 року в галузі літератури. Ним став письменник з Танзанії Абдулразак Гурна.

Про це повідомили на сайті Нобелівського комітету.

Гурна отримав премію "за його безкомпромісне і жалісливе проникнення в наслідки колоніалізму і долю біженців в прірви між культурами і континентами".

На айті зазначається, що його романи відступають від стереотипних описів і відкривають погляд на культурно різноманітну Східну Африку, яка незнайома багатьом людям з інших частинах світу.

Довідка: Абдулразак Гурна народився в 1948 році та виріс на острові Занзібар, наприкінці 1960-х років прибув до Англії як біженець. До недавнього виходу на пенсію він був професором англійської та постколоніальної літератури в Кентському університеті у Кентербері.

Найвідомішим є четвертий за ліком роман Гурни під назвою "Рай" (1994) став його проривом як письменника. Він вирішив написати цей роман після дослідницької поїздки у Східну Африку в 1990 році. У книзі йдеться про повноліття та сумну історію кохання, в якій стикаються різні світи та системи вірувань. Загалом Гурна опублікував десять романів та ряд невеликих історій.

Нагадаємо, Нобелівську премію 2021 року з хімії отримали  Бенджамін Ліст і Девід Макміллан за новий метод синтезу молекул - асиметричний органокаталіз.

Лауреатами Нобелівської премії в галузі фізіології і медицини 2021 року стали американський фізіолог Девід Джуліус і вірменсько-американський молекулярний біолог і невролог Ардем Патапутян “за відкриття рецепторів температури і дотику”.

Нобелівську премію з фізики у 2021 році отримали американець Сюкуро Манабе, німець Клаус Хассельманн та італієць Джорджіо Парізі за "новаторський внесок в наше розуміння комплексних фізичних систем".

Лауреат премії за сприяння встановленню миру, яка вважається однією з найпрестижніших нагород у світі, за традицією буде оголошений в Осло. Церемонія запланована на п'ятницю, 8 жовтня.

Згідно з даними Нобелівського комітету, на премію миру в цьому році претендують 329 кандидатів, 234 з них - це фізичні особи, решта 95 - організації.

Останніми стануть відомі володарі Нобеля з економіки. Їх імена оголосять у понеділок, 11 жовтня.

Читайте також