"Новий етап тиску": Кулеба пояснив плани Кремля щодо України та Заходу

Нинішня безпекова криза була дуже добре спланована та передбачена Путіним
Головне
"Новий етап тиску": Кулеба пояснив плани Кремля щодо України та Заходу
Дмитро Кулеба Фото: УНІАН
18 Січня 2022, 15:41
читать на русском

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що президент РФ Володимир Путін прагне встановити свою сферу впливу в Європі та принизити Захід. Зокрема він хоче взяти Україну під російський контроль.

Як написав Кулеба у статті для газети Le Figaro, дії Кремля мають на меті підірвати європейську безпеку. Про це йдеться на сайті МЗС України.

Новий етап тиску Володимира Путіна спрямований не лише проти України, яку він хоче повернути під контроль, зокрема вимагаючи права вето щодо нашого євроатлантичного курсу. Президент Росії прагне насамперед принизити Захід і встановити свою сферу впливу в Європі, діючи за спинами європейців, зокрема французів, - наголосив міністр.

На думку Кулеби, нинішня безпекова криза була дуже добре спланована та передбачена Путіним. Зокрема такі дії, як безпрецедентне накопичення військ поблизу кордону України навесні 2021 року, завершення газогону "Північний потік - 2", публікація образливого та хибного твору про українців і росіян як "єдиний народ", штучне загострення енергетичної кризи в Європі, використання мігрантів як зброї на кордонах Білорусі з ЄС, політичне втручання на Балканах, і насамкінець нове стягування військ до кордонів з Україною наприкінці 2021 року. Також були дезінформаційні операції та кібернапади.

Глава МЗС додав, що усі вищеназвані дії є елементами стратегії Росії, яка спрямована на "зменшення ролі Європи, підрив її безпеки, стабільності та миру".

Протидія цьому залякуванню потребує сильного лідерства. Франція може взяти на себе таку роль під час головування в Раді ЄС... Я переконаний, що поворот Франції до жорсткішої політики щодо Москви здатен фундаментально змінити розрахунки в Кремлі. У цей вирішальний час Європа має твердо захищати власні принципи. Сьогодні, більше ніж коли-небудь раніше, безпека України - це безпека Європи, - наголосив Кулеба.

Нагадаємо, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, що пакет стримування Росії має три рівні: розробка низки болючих економічних санкцій, поглиблення оборонного співробітництва з Україною та сильна дипломатія для деескалації.

Читайте також

1