ОАСК задовольнив позов Семочка та поновив на посаді першого заступника голови СЗР

У близьких родичів Семочка з'явились російські паспорти після окупації Криму
ОАСК задовольнив позов Семочка та поновив на посаді першого заступника голови СЗР
Сергій Семочко (скрін з відео)
16 Серпня 2021, 20:18
читать на русском

Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) задовольнив позов колишнього першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка щодо поновлення на посаді.

Про це у суді повідомили у відповідь на запит РБК-Україна.

Як зазначили в ОАСК, справу за позовом Семочка відкрили у листопаді 2019 року. Втім, у грудні провадження в ОАСК було зупинено до винесення вердикту Верховного Суду, який розглядав законність указу п'ятого президента Петра Порошенка від 12 квітня 2019 року про його звільнення.

На початку 2021 року Верховний Суд визнав указ про звільнення незаконним, оскільки Семочко нібито був на лікарняному у цей час. У травні 2021 року ОАСК врахував ці факти та відновив розгляд позову.

Зазначається, що 11 серпня суд ухвалив рішення на користь Семочка та повністю задовольнив його позов. Зокрема, ОАСК визнав незаконним звільнення Семочка з військової служби та з посади заступника голови СЗР. Від 3 вересня 2019 року суд поновив його на посаді.

Окружний адміністративний суд Києва встановив, що оскаржуваний указ видано за відсутності зазначених у ньому підстав для звільнення позивача з військової служби і не відповідає вимогам чинного законодавства, - йдеться у відповіді суду на запит РБК-Україна.

Нагадаємо, у жовтні 2018 року Служба безпеки України розпочала розслідування у справі про державну зраду Сергія Семочка.

Як з'ясували журналісти Bihus.info, його дружина Тетяна Лисенко, її родичі, діти від першого шлюбу мали російські паспорти після окупації Криму. Але Семочко заявив, що кримчан примусово паспортизували. До того ж його родичі постійно подорожували з Києва до Криму.

Крім того, у сім'ї Семочка знайшли багато елітної нерухомості, зокрема три будинки в селі Козин, що під Києвом (загальна сума - вісім мільйонів доларів). Але доходи його родини не відповідають володінню такою нерухомістю. Після цього НАБУ відкрило кримінальне провадження за фактом можливого незаконного збагачення.

За даними ЗМІ, Семочко в роки свого керівництва економічною контррозвідкою СБУ нібито отримував гроші від фармацевтичних компаній. На думку журналістів, що саме за ці гроші він зміг купити нерухомості на всю сім'ю.

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду 24 червня 2020 року залишив без розгляду позов Сергія Семочка про відновлення на посаді першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки, але Семочко оскаржив це рішення.

1