Обмудсманка та МЗС України відреагували на ув'язнення кримських татар Росією

Україна засуджує відповідні дії РФ та вимагатиме звільнення чоловіків
Обмудсманка та МЗС України відреагували на ув'язнення кримських татар Росією
Засуджені Росією кримські татари (фото: t.me/denisovaombudsman)
12 Січня 2021, 13:59
читать на русском

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова та Міністерство закордонних справ України відреагували на те, що російський суд засудив трьох кримських татар до 13, 17 та 18 років колонії за звинуваченнями в тероризмі на релігійній основі.

Так, Денісова заявила, що Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону ухвалив незаконне рішення щодо кримських  татар, жителів Білогірського району Криму, які були незаконно затримані силовиками окупаційної адміністрації РФ 10 червня 2019 року. На її думку, таким чином Кремль продовжує терор над громадянами України.

Засуджую ухвалене незаконне рішення стосовно наших співгромадян країною-агресором, яка своїми ганебними діями продовжує демонстративно порушувати міжнародні договори та норми міжнародного права, - заявила омбудсманка.

Міністерство закордонних справ України також висловило рішучий протест проти ганебного рішення російського суду від 12 січня 2021 року.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова зазначила, що зазначені вироки є черговим доказом використання російської судової системи, яка не має нічого спільно з правосуддям, для продовження політики переслідувань кримських татар та придушень будь-яких ознак інакомислення в окупованому Криму.

Читайте також

У відомстві наголосили, що чоловіків незаконно затримали, а досудове слідство та судовий процес відбувались із численними процедурними порушеннями та в умовах цілковитого ігнорування наданих захистом доказів про непричетність обвинувачуваних до інкримінованих діянь, що вказує на політичну вмотивованість рішення засудити українців на якомога більший строк.

Міністерство вимагатиме від Росії скасувати рішення суду та звільнити трьох чоловіків, а також усіх незаконно утримуваних громадян України. Також країна-агресор повинна припинити системні політичні переслідування в тимчасово окупованому Криму і дотримуватись своїх зобов’язань як держава-окупант відповідно до міжнародного права.

Нагадаємо, що 12 січня 2021 року Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону (Росія) засудив трьох кримських татар до 13, 17 та 18 років колонії за звинуваченнями в тероризмі на релігійній основі.

Енвера Омерова, Різі Омерова та Айдера Джаппарова затримали у Криму в червні 2019 року. Російське слідство інкримінувало їм звинувачення про участь в діяльності терористичної організації.

Читайте також наш матеріал"12 років за "шпигунство": за що Росія засудила українського ексфутболіста"

1