Омбудсмен Лубінець опублікував фото табору для полонених росіян

Військовополонені утримуються в нормальних умовах, які відповідають вимогам Женевської конвенції
Головне
Омбудсмен Лубінець опублікував фото табору для полонених росіян
29 Березня 2023, 14:36
читать на русском

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець опублікував на своїх сторінках в соцмережах фото з табору, де утримуються полонені російські військовослужбовці, зроблені під час нещодавнього моніторингового візиту працівників його офісу.

Як зазначив омбудсмен, він це робить у відповідь на доповідь щодо поводження з військовополоненими, яку оприлюднила Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні.

За словами Лубінця, під час моніторингу перевірялися умови утримання російських військових, їх харчування, наявність медичного забезпечення та дотримання інших прав, гарантованих Женевськими конвенціями.

Встановлено, що умови їхнього утримання відповідають вимогам Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Зокрема, всім вимогам конвенції відповідає температурний режим у приміщеннях та розпорядок дня.

Зазначено, що військовополонені мають право на зв'язок з рідними шляхом періодичних (по черзі) телефонних дзвінків, а також мають право на працю. Харчування здійснюється за загальновійськовою розкладкою продуктів.

"Медзабезпечення військовополонених – на високому рівні. У медичній частині є стоматологічний кабінет, флюорографічний апарат та апарат УЗД. А у вільний час військовополонені мають змогу переглядати новини або грати у футбол на території табору", - повідомив омбудсмен.

Він вказав, що за узгодженням з Міністерство юстиції вільний доступ до табору мають і журналісти іноземних медіа. Зокрема, під час здійснення моніторингу працювала телекомпанія ТF1 (Франція).

"Медійники навіть скуштували харчі, які споживають російські військовополонені. Також у таборі були представники ООН, МКЧХ та інші іноземні журналісти", - зазначив Лубінець.

Нагадаємо, через повномасштабне військове вторгнення Росії в Україні деякі сім'ї військових та цивільних зіткнулися з тим, що їх рідні та близькі зникли безвісти. В Офісі Уповноваженого зі зниклих безвісти закликали родичів зниклих безвісти дотримуватися правил інформаційної безпеки в Інтернеті.

Читайте також