ООН: 90% українців опиняться за межею бідності, якщо війна затягнеться

За рік війни може бути втрачено економічні досягнення останніх двох десятиліть
Головне
ООН: 90% українців опиняться за межею бідності, якщо війна затягнеться
Діти під час війни в Україні / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official
16 Травня 2022, 12:09
читать на русском

В Україні 90% людей можуть опинитися за межею бідності, якщо російська війна затягнеться на рік.

За даними організації об'єднаних націй (ООН), в Україні внаслідок повномасштабного нападу росії половина підприємств виявилася закритою, друга половина зазнає труднощів.

В ООН вважають, що якщо війна затягнеться терміном більше одного року, то економічні досягнення останніх двох десятиліть можуть бути втрачені, а 90% населення опиняться за межею бідності.

Зазначається, що війна в Україні завдає величезних людських страждань і спустошує громади.

Війна привела до того, що половина підприємств країни повністю закрита, а інша половина бореться. Попередні оцінки ПРООН свідчать про те, що тривалий конфлікт штовхне дев’ять з 10 українців до бідності або майже до бідності та поставить під загрозу майже два десятиліття успіхів у розвитку. Глибокі соціальні та економічні шрами триватимуть поколіннями, - йдеться у повідомленні.

Адміністратор ПРООН Ахім Штайнер зазначає, що поряд з критично важливою гуманітарною підтримкою, розвиток має бути пріоритетним навіть у розпал війни.

Цільова допомога допоможе запобігти бідності мільйонів людей у ​​той час, коли принаймні половина всіх українських підприємств змушена закритися. Ми працюємо з Україною, щоб допомогти зупинити катастрофу розвитку, що насувається, - запевнив він.

У своїй доповіді по ситуації в Україні в ООН зазначили, що перерозподілили понад 20 мільйонів доларів США з наявних гнучких фондів відповідно до того, що український уряд визначив найбільш актуальні пріоритети, на які будуть спрямовані ці кошти.

В ООН зазначили, що завдяки цьому зможуть забезпечити їжу та інші предмети першої необхідності, такі як ліки та аптечки, а також підтримати Міністерство охорони здоров’я тестами для десятків тисяч поранених цивільних, які потребують переливання крові.

Нагадаємо, керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що внаслідок російського вторгнення українська економіка вже зазнала збитків на майже 600 мільярдів доларів. 

Читайте також

1