ООН: Понад 50 цивільних осіб загинули з початку ескалації конфлікту в Нагірному Карабасі

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет стверджує, що серед загиблих є діти
ООН: Понад 50 цивільних осіб загинули з початку ескалації конфлікту в Нагірному Карабасі
Фото: Прокуратура Азербайджану
9 Жовтня 2020, 17:58
читать на русском

Унаслідок бойових дій в Нагірному Карабасі та на прилеглих територіях загинули понад 50 цивільних осіб, серед загиблих є діти. Про це заявила Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет.

Як зазначено у повідомленні комісару на офіційному сайті, через бойові дії зруйновано значну кількість будівель, включаючи житлові будинки, школи та інші цивільні об'єкти, переважна більшість яких була розташована в Нагірному Карабасі.

Читайте також

Викликає глибоке занепокоєння те, що в останні дні ми бачили, за отриманими повідомленнями, що населені райони піддавалися обстрілам з важкої зброї в зоні конфлікту і навколо неї, - зазначила Бачелет.

Бачелет також повідомила, що в районі бойових дій були задіяні касетні бомби.

Застосування таких боєприпасів повинно бути негайно припинено, - заявила вона.

Бачелет нагадала сторонам конфлікту про необхідність дотримуватися взятих на себе зобов'язань відповідно до міжнародного гуманітарного права про захист цивільних осіб і цивільної інфраструктури та закликала Вірменію та Азербайджан приєднатися до більш ніж 100 держав, що ратифікували Конвенцію по касетним боєприпасам.

Читайте також

Нагадаємо, раніше Нікол Пашинян також повідомляв, що Вірменія і Карабах готові до мирного врегулювання, проте не будуть вирішувати питання на шкоду своїм національним інтересам і власній безпеці.

А згодом зазначив, що невизнана Нагірно-Карабаська республіка воює проти міжнародного тероризму, цілі якого не розділені геополітичними кордонами. Цей тероризм певною мірою загрожує США, Ірану, РФ і Франції.

Своєю чергою, лідери Європейського Союзу закликали Вірменію та Азербайджан припинити вогонь в Нагірному Карабаху та повернутися до політичних переговорів.

1