Підписав указ прямо в Раді: Зеленський збільшив чисельність української армії - відео

Документ передбачає перехід на професійну армію
Головне
Підписав указ прямо в Раді: Зеленський збільшив чисельність української армії - відео
Фото: Парламент.UA
1 Лютого 2022, 11:01
читать на русском

На відкритті сьомої сесії Верховної Ради 1 лютого президент України Володимир Зеленський підписав указ про збільшення чисельності армії.

За три роки кількість військовослужбовців має зрости до 100 тисяч.

Розроблено указ про обороноздатність України та привабливість військової служби. Ним передбачено збільшення грошового забезпечення усіх військових до рівня не нижче трьох мінімальних заробітних плат. Перехід України до засад професійної армії. Розроблено систему кар’єрного росту офіцерів, а також збільшення протягом наступних трьох років чисельності ЗСУ на 100 тисяч осіб професійної армії, - розповів президент.

За його словами, цей указ є стартом переходу країни на професійну армію "не тому, що скоро війна, а для того, аби надалі був мир".

Зеленський зазначив, що у документі йдеться "про розробку концепції житлового забезпечення військовослужбовців, ветеранів та членів їх сімей".


Довідково: на час проголошення Україною незалежності чисельність військ в країні нараховувала близько 980 тисяч осіб та поступово скорочувалася. Наразі чисельність Збройних сил України затверджується Верховною Радою України за поданням президента України. Діє встановлений законодавством граничний ліміт — 250 тисяч осіб. У 2017 році чисельність ЗСУ майже наблизилася до цього ліміту.

У 2020 році чисельність ЗСУ, згідно з паспортом бюджетної програми, — майже 247 тисяч осіб. З них близько 193 — військовослужбовці, 52 — цивільні працівники. 40 тисяч військовослужбовців беруть участь в Операції Об’єднаних сил.

Ексголовнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у 2020 році зазначав, що штатна чисельність війська значно перевищує 250 тисяч осіб.


Нагадаємо, у довгостроковій перспективі в Україні має бути вибудована така система, щоб кожен громадянин міг у разі потреби захистити свій дім і свою країну, а також надати першу медичну допомогу, після цього держава зможе повністю відмовитися від призову на строкову службу.

Читайте також

1