Підтвердив підозри слідства щодо Порошенка: Баканов про важливі свідчення Медведчука

Депутат розповів СБУ про "вугільну" та "трубні" справи, роль у яких відігравав п'ятий президент України
Головне
Підтвердив підозри слідства щодо Порошенка: Баканов про важливі свідчення Медведчука
Іван Баканов (фото: УНІАН)
23 Травня 2022, 16:31
читать на русском

Голова Служби безпеки Іван Баканов розповів про нові свідчення нардепа Віктора Медведчука проти п'ятого президента Петра Порошенка.

В етері національного телемарафону керівник СБУ зазначив, що інформація, яку надав Віктор Медведчук у справах щодо закупівлі вугілля у "Л/ДНР" у 2014-2015 роках і виведення з державної у приватну власність частини нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок", "підтверджує весь масив доказів, зібраний Службою безпеки України".

Медведчук підтверджує ті докази і версії, які зібрала Служба безпеки, і на основі яких раніше вручалася підозра і пану Медведчуку, і пану Порошенку. А саме у державній зраді та фінансуванні тероризму. Він розповідає про всі деталі та схеми. Тож ми впевнено просуваємося у розслідуванні цих вкрай резонансних справ. І доведемо їх до логічного завершення. Бо закон повинен працювати безвідносно прізвищ і обставин, – заначив він (досьє Баканова).

За його словами, кожна зі справ перебуває на різних етапах слідства, а збір і аналіз доказів, розпочатий задовго до війни, трива - "крапку повинен поставити суд", "кожен фігурант має відповісти за законом".

Баканов повідомив, що невдовзі у суді буде розглянуто справу про підривну діяльність у рамках антиукраїнського проєкту "Промінь", в якій фігурує Медведчук.

А щодо "вугільної" та "трубної" справ, то Медведчук підтверджує ключову роль у них Петра Порошенка.

Він підтверджує, що експрезидент Порошенко використовував зв’язки Медведчука з керівництвом рф, щоб організувати певні бізнесові схеми. І вони, на думку СБУ, були точно не в інтересах України. Навпаки – економіка та безпека держави зазнали прямих збитків. І цьому сприяли різноманітні високопосадовці: виходячи зі свідчень пана Медведчука – від міністрів до голови Нацбанку, – сказав очільник відомства.

На його думку, такі дії значно посилили вплив рф на економіку України.

Нагадаємо, затриманий СБУ Медведчук розповів про схеми виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу для прокачування через нього дизельного палива і закупівлі вугілля на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Описуючи суть схем, Медведчук повідомив, що Порошенко не лише звернувся до нього з проханням сконтактувати з керівництвом рф, а й забезпечив прийняття необхідних рішень в усіх українських інстанціях.

У Порошенка назвали свідчення Медведчука проти нардепа "піаром для СБУ" та заявили, що затриманий нардеп "читав з суфлера написаний йому текст".

Читайте також

1