Подоляк вважає, що влада діє жорстко щодо тарифів на газ

Тарифоутворення - це не лише держава, але й постачальники та приватні інтереси
Подоляк вважає, що влада діє жорстко щодо тарифів на газ
Газ (фото: Pexels)
18 Лютого 2021, 16:37
читать на русском

В Офісі президента вважають, що проблема з тарифами на газ в Україні є, але це зона відповідальності не лише держави, але й приватних інтересів.

Про це розповів радник голови Офісу президента Михайло Подоляк (досьє Михайла Подоляка) в інтерв'ю РБК-Україна.

Що стосується тарифних історій, ми ж розуміємо, що це проблема. Але я повернуся на пів кроку назад. Все-таки тарифи – це не тільки держава. У нас же ринок газу і на ньому дуже багато приватних інтересів, зокрема й відомих олігархів, - сказав Подоляк.

За його словами, у приватних власників дуже дивна модель поведінки, зокрема бачення того, що держава їм щось винна. Подоляк вважає, що правила повинні бути вільними, але при цьому треба звертати увагу на той рівень дохідності населення, на той рівень можливості населення, який є по оплаті тарифів. Особливо за тарифами доставлення газу до кінцевого споживача.

Читайте також

Все це вимагає регулювання, більш жорстких підходів. Але, на думку Подоляка, влада зараз це показує: повернення на тариф 6,99 гривні за кубометр газу і досить жорсткі розмови з операторами ринку.

Це говорить про те, що держава не дозволить піти на повну анархію з точки зору тарифоутворення або в принципі на таких напівмонопольних ринках, - наголосив він.

Нагадаємо, що 19 січня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на своєму засіданні ухвалила рішення щодо встановлення граничного тарифу на розподіл газу на рівні 1,79 грн за куб.

Регулятор вважає, що сьогодні немає жодних підстав вважати, що тариф на транспортування газу підвищений.

Читайте більше у нашому матеріалі: Зниження цін на газ: популізм та загроза співпраці з МВФ, чи гостра необхідність

1