Політолог про Саакашвілі: такого щастя Україні не потрібно

Експерти кажуть, що українське громадянство у політика - незаконне
Ексклюзив
Політолог про Саакашвілі: такого щастя Україні не потрібно
Міхеіл Саакашвілі Фото: УНІАН
12 Жовтня 2021, 16:21
читать на русском

Політичні експерти вважають, що Україна має перейматися долею колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, проте не всі вони думають, що політик "корисний" для країни.

У коментарі Парламент.UA політологи висловили думку, що з юридичної точки зору Міхеїла Саакашвілі дійсно потрібно повертати в Україну – як свого громадянина. Хоча, вказують вони, отримав він це громадянство у досить сумнівний спосіб. Свого часу Петро Порошенко надав йому українське громадянство, проте пізніше відібрав. З приходом до влади Зеленський скасував указ свого попередника про позбавлення Саакашвілі українського громадянства.

Проте, скасовувати укази попереднього президента Зеленський не мав права,  - сказав кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський.

Він зауважив, що Саакашвілі не вийшов із громадянства інших країн, що він повинен був зробити, прийнявши українське громадянство. Тому, зазначив Хмелевський, з правової точки зору українське громадянство Саакашвілі є незаконним. Проте Україна продовжує вважати його своїм громадянином, а, отже, зобов'язана надавати йому допомогу.

Політолог Микола Спірідонов вважає, що Україні не варто перейматися долею арештованого у Грузії політика.

Моя особиста думка, що, все ж таки, дії Саакашвілі більше сприяють дестабілізації, ніж чомусь позитивному. З державницької позиції, думаю, що такого щастя Україні не потрібно, - каже він.

А політичний експерт з аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник вважає, що наша країна і не збирається "боротися за Саакашвілі".

Навіщо Саакашвілі Україні? Яку цінність він в собі несе, окрім лобіювання інтересів власного бізнесу та олігарха Ріната Ахметова? Думаю, саме такі питання ставить собі наш президент та очільник його Офісу. Судячи із млявої позиції нашого МЗС, Україна не збирається боротись за Саакашвілі, – зауважив він.

Нагадаємо, Саакашвілі затримали 1 жовтня в Тбілісі. Колишній президент Грузії прилетів на свою батьківщину для участі у місцевих виборах. Його одразу затримали й кинули до в'язниці, де він оголосив голодування.

В день затримання Саакашвілі та Ясько записали спільне відео, в якому розповіли про свої стосунки.

Водночас українські прикордонники проводять внутрішнє розслідування щодо виїзду Міхеїла Саакашвілі з України до Грузії.

Читайте більше у нашому матеріалі: Саакашвілі під вартою: що політику "світить" у Грузії та чи треба Україні його повертати

Читайте також