Політв'язня Приходька в Росії етапували до колонії для небезпечних злочинців

Від травня ніхто не міг зв'язатися із засудженим у Росії українцем
Політв'язня Приходька в Росії етапували до колонії для небезпечних злочинців
Олег Приходько Фото: Кримська солідарність
29 Липня 2021, 17:15
читать на русском

Кримського активіста Олега Приходька, засудженого у Росії за "тероризм" до п'яти років колонії, етапували до в'язниці для особливо небезпечних злочинців.

Про це, як інформує "Кримська платформа" (КП), повідомив адвокат політв'язня  Назім Шейхмамбетов.

За його словами, Приходько наразі знаходиться в ФКУ Т-2 УФСІН Росії по Володимирській області - в'язниці для особливо небезпечних злочинців.

Довгий час про засудженого на 5 років позбавлення волі активіста нічого не було відомо. Останній раз його відвідував український генконсул Тарас Малишевський 28 травня в СІЗО-1 Новочеркаська, звідки його повинні були етапувати в колонію суворого режиму, але місце призначення залишалося невідомим, - кажуть у КП.

Адвокат розповів, що Приходько міститься у Володимирському централі, але підтвердити цю інформацію у співробітників виправної установи не вдалося.

Контекст. Олег Приходько - корінний кримчанин, який до окупації півострова очолював Сакську міську організацію ВО "Свобода". Через стан здоров'я рідних Приходько не залишив Крим після вторгнення Росії.

У жовтні 2019 року московські спецслужби разом із представниками місцевої окупаційної "адміністрації" викрали та ув’язнили Приходька. А в квітні 2020 року Приходька вивезли до Ростовського СІЗО №1, де помістили в одинарну камеру "смертників".

Правозахисний центр "Меморіал" визнав його політичним в'язнем.

У чоловіка  проблеми зі здоров’ям: майже зник слух, послабився зір, загострилися хронічні недуги. Також Приходько скаржився на погіршення умов утримання та обіцяв перерізати собі вени, якщо йому не передадуть ліки.

Російські прокурори вимагали ув’язнити його на 11 років в колонії суворого режиму за "тероризм".

У січні цього року в окупованому Криму невідомі напали на доньку та дружину Приходька, яких сильно побили під їхнім будинком.

Читайте також

1