Понад 4,5 мільйони е-лікарняних оформили українці

Електронні лікарняні працюють в усіх закладах охорони здоров'я України
Понад 4,5 мільйони е-лікарняних оформили українці
комп’ютер Фото: Рexels
17 Січня 2022, 10:44
читать на русском

Громадяни України вже оформили понад 4,5 мільйони електронних листків непрацездатності, так званих е-лікарняних.

Про це повідомили у Пенсійному фонді України.

Від початку реформи було створено понад 4,5 млн електронних листків непрацездатності. Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я України в електронній системі охорони здоров’я створено понад 6 млн медичних висновків про тимчасову непрацездатність, на підставі яких для працевлаштованих українців формуються е-лікарняні, - йдеться у повідомленні.

У ПФУ зазначили, що реформа спростила процес оформлення лікарняних: більше не потрібно збирати підписи та печатки на бланку, передавати документ роботодавцю чи навіть знов іти до лікарні за заміною документа, якщо при оформленні лікарняного була допущена помилка.

Тепер неточності при створенні лікарняних трапляються рідше, адже лікар самостійно не вносить інформацію про пацієнта. Усі необхідні дані підтягуються автоматично.

Водночас у випадку, якщо при укладенні декларації із сімейним лікарем допущено помилку в ПІБ, яка продублювалась у лікарняному (наприклад, пропущено букву), Фонд соціального страхування України прийме такий е-лікарняний на оплату без необхідності здійснювати заміну, аби незначні помилки не призводили до уповільнення виплат допомог, - кажуть у Пенсійному фонді.

Зазначається, що дата фінансування прямо залежить від дати, коли роботодавцем було подано заяву-розрахунок за відповідним е-лікарняним.

Що робити, якщо у вашому е-лікарняному є незначна помилка в ПІБ, читайте тут.

Дізнатись, коли оплатять е-лікарняний, можна онлайн.

Нагадаємо, з 1 жовтня 2021 року усі заклади охорони здоров'я України перейшли на оформлення електронних лікарняних.

Відтепер пацієнти не будуть носити паперові лікарняні на роботу, а зможуть повідомляти роботодавцю номер електронного документа.

Якщо після огляду лікаря виявилося, що у зв’язку зі станом здоров’я вам потрібно "піти на лікарняний", лікар створить електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність. В особистому кабінеті на порталі Пенсійного фонду ви можете переглянути ваші листки непрацездатності, - йдеться у повідомленні.

Після того, як лікар вніс ваші дані, перевірте чи вся інформація коректна та актуальна. Від цього залежить чи прийдуть смс-повідомлення про успішно сформований електронний лікарняний. Перше смс-повідомлення ви отримаєте від електронної системи охорони здоров'я. Воно міститиме 16 значний номер МВНТ і підтверджує, що він був створений саме вам.

Е-лікарняний оформлено, якщо ви отримали друге смс-повідомлення від Пенсійного фонду України. Його ви отримаєте, якщо зареєструвалися на порталі пенсійного фонду і там зазначили саме цей спосіб комунікації. Успішність формування саме електронного лікарняного залежить від наявності ваших даних в Реєстрі застрахованих осіб. Їх має подати ваш роботодавець.

Якщо електронний лікарняний не був сформований, вам слід запитати у лікаря, чи надходила відповідь від Електронного реєстру листків непрацездатності. Якщо буде з’ясовано, що "запис не знайдено", а пацієнт є застрахованою особою, необхідно звернутися до роботодавця або на гарячу лінію Пенсійного Фонду України.

Читайте також