Від 1 жовтня Україна перейшла на е-лікарняні: як його отримати

Впровадження е-лікарняних дозволить більш ефективно боротися з корупцією
Від 1 жовтня Україна перейшла на е-лікарняні: як його отримати
Лікарняний (фото: Pexels)
1 Жовтня 2021, 05:03
читать на русском

Від 1 жовтня Україна повністю перейшла на електронні лікарняні, оформлення яких відбуватиметься виключно  з внесенням даних в електронну систему охорони здоров'я.

Парламент.UA розповідає, як отримати електронний листок непрацездатності.

Так, від 1 жовтня лікарняні будуть оформлювати лише в електронному вигляді. Але паперові листки непрацездатності, які видані до 1 жовтня, залишатимуться дійсними.

Як отримати електронний лікарняний:

  1. Прийти до сімейного лікаря, який створить електронний висновок про тимчасову непрацездатність.
  2. В E-health і Реєстрі Пенсійного фонду України з'явиться електронний висновок лікаря.
  3. Пенсійний фонд формує електронний листок непрацездатності (в базу потрапляє лише інформація, необхідна для отримання виплат від Фонду соціального страхування).
  4. На сайті ПФУ можна буде перевірити документ за спеціальним номером.
  5. Кожен документ повинен бути затверджений власним е-підписом медпрацівника.

За словами глави комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Михайла Радуцького, за 8 місяців цього року отримано для виплат листків непрацездатності на суму майже 10 млрд грн. При цьому Співробітники Фонду фізично здатні перевірити не більше 10% лікарняних, а "індустрія" продажу фіктивних листків в Україні традиційно доволі масштабна.

Радуцький впевнений, що впровадження е-лікарняних дозволить більш ефективно боротися з корупцією.

Електронна система дозволяє перевірити, скільки та кому той чи інший лікар виписав листів непрацездатності. Адже кожен документ має бути затверджений власним електронним підписом медпрацівника, — пояснив він.

Він зазначив, що станом на 27 вересня 137 тисяч медпрацівників пройшли онлайн-навчання, а 2,9 тис. медзакладів вже оформлюють е-лікарняні. Водночас лише 100 лікарень поки що не змогли запровадити е-лікарняні.

Нагадаємо, у пенсійному фонді України заявили, що через помилки або відсутність інформації електронний листок непрацездатності не буде виданим.

Читайте також