Працює з ризиком порушень радіаційної безпеки: Енергоатом про ЗАЕС

На одному з енергоблоків спрацював аварійний захист
Важливо
Працює з ризиком порушень радіаційної безпеки: Енергоатом про ЗАЕС
Фото: ЗАЕС
15 Серпня 2022, 13:31
читать на русском

Станом на сьогодні, 15 серпня, Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

Про це повідомили в Енергоатомі в Telegram.

Періодичні обстріли ЗАЕС російськими військами з РСЗВ починаючи з минулого тижня спричинили серйозний ризик для безпечного функціонування станції. Внаслідок атаки на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист – і один із трьох працюючих енергоблоків тепер відключений. Під час обстрілів серйозно пошкоджені азотно-киснева станція, об‘єднаний допоміжний корпус, насосна станція господарсько-побутових стоків. Пошкоджень також зазнав відкритий розподільчий пристрій 750 кВ (ВРП-750), - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що орки обстріляли пожежну частину, яка знаходиться за територією ЗАЕС та призначену для її захисту від пожеж та їх гасіння у разі надзвичайних ситуацій.

Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, високою є і пожежна небезпека, - пояснили в Енергоатомі.

Також було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС.

ЗАЕС залишається під контролем військ РФ, тому є загроза фізичній безпеці станції. Проте вона продовжує працювати й виробляти електроенергію для потреб вітчизняної енергосистеми.

Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів, щоб примусити Росію звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль нашої держави заради безпеки всього світу, - додали в повідомленні.

Нагадаємо, 3 серпня у МАГАТЕ заявили, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю Міжнародної агенції з атомної енергії та що принципи ядерної безпеки на станції порушені.

6 серпня стало відомо, що російські війська завезли невідомий вантаж на Запорізьку АЕС, можливо, для замінування електростанції. 

8 серпня в Енергоатомі заявили, що окупанти можуть підірвати Запорізьку атомну станцію, яку замінували солдати армії рф.

Експерти оцінили можливі наслідки аварії на Запорізькій атомній електростанції. До аварії може призвести пожежа, вибух або ураження снарядами, бомбами, ракетами.

1