Прилепа оцінив процес легалізації криптовалют в Україні

IT-фахівець вважає закон про легалізацію крипти марним для бізнесу
Важливо
Прилепа оцінив процес легалізації криптовалют в Україні
Богдан Прилепа
26 Жовтня 2021, 11:47
читать на русском

Процес легалізації криптовалют в Україні у розпалі. Проте у тематичному законі, який ухвалений ВР у другому читанні, не враховані кілька основних моментів.

Про це український IT-бізнесмен Богдан Прилепа розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

Він нагадав, що на початку вересня Верховна рада ухвалила у другому читанні законопроєкт "Про віртуальні активи", який регулює правовий статус криптовалюту.

Це в принципі фундамент для легального функціонування криптовалютного ринку в країні. Щоправда, на початку жовтня президент цей закон ветував. Йому не сподобалося, що буде створено новий регулюючий орган для крипторинку, а це додаткове навантаження на бюджет. Але в цьому нічого страшного нема. З документа просто приберуть цей пункт, і депутати проголосують законопроєкт наново, - сказав він.

Він нагадав, що разом з командою надавав юридичну допомогу при розробці законопроєкту.

...Але не всі наші поради були почуті. Загалом закон є, але над ним треба ще довго працювати. Він враховує інтереси криптовалютних бірж, але ігнорує інших учасників ринку, наприклад, NFT і DeFi. Він забороняє обмін цифрових активів на майно, товар чи роботи, тоді як інших юрисдикціях такого обмеження немає. Він також буде марним для бізнесу, оскільки приймати оплату криптовалютою за товар не можна буде. У разі прийняття p2p-операції та оплата через смарт-контракти будуть незаконні, - додав Прилепа.

Також за його словами, новий закон не має переваг для ринку, заради чого можна пожертвувати громадянським обігом віртуальних активів.

Аби не вигадувати велосипед, логічніше було б проаналізувати всю існуючу світову практику і зробити щось якісніше, - вважає Прилепа.

Нагадаємо, у вересні Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №3637 "Про віртуальні активи". Попри на те, що він рамковий і потребує подальших доопрацювань, власники цифрових активів надалі отримають можливість їх легально обмінювати та декларувати.

На початку жовтня президент України Володимир Зеленський ветував законопроєкт № 3637 про легалізацію криптовалют.

Читайте також наш матеріалКриптовалюта в законі: навіщо Рада прийняла законопроєкт про віртуальні активи

Читайте також

1