Путін отримав карт-бланш після зустрічі з Байденом - Арестович

Важко спрогнозувати точний період зустрічі
Путін отримав карт-бланш після зустрічі з Байденом - Арестович
Олексій Арестович. Фото: УНІАН
5 Липня 2021, 11:10
читать на русском

Речник української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович вважає, якщо період зустрічі президентів України Володимира Зеленського та Росії Володимира Путіна не визначиться влітку, тоді доведеться чекати закінчення осінніх геополітичних процесів.

Про це Арестович сказав в програмі "Взгляд с Банковой" на телеканалі "Дом".

За його словами, точний період, коли зможуть зустрітися президенти, спрогнозувати важко.

Рішення про цю зустріч в голові однієї людини — Путіна. Думаю, що він зараз, отримавши певний карт-бланш після зустрічі з Байденом і повістку, яку йому потрібно виконати, ставить цю зустріч у залежність від зарахування або незарахування США пунктів виконання цього порядку, - сказав Арестович.

Арестович вважає, що керівництво Росії "брикається". Він припустив, коли Путін повернувся від президента США Джо Байдена, вони там колективно посиділи й вирішили, що будуть брикатися. Якщо вони будуть брикатися, то зустріч з Зеленським може теж стати предметом їхнього брикання і примх. Водночас Україна за цим стежить.

За словами речника, зустріч двох президентів "в теорії залишається важливою й актуальною". Втім, на практиці вона залежатиме від результатів зустрічей Зеленського з Байденом, а також німецькою канцлеркою Ангелою Меркель, що мають відбутися в липні.

Арестович наголосив, що, якщо влітку не визначаться з періодом зустрічі Зеленського та Путіна, тоді включаються осінні геополітичні процеси.

Восени починаються перевибори в Німеччині та Франції (вибори президенти Франції відбудуться у 2022 році, — ред.). І можливо, Макрон і Меркель більше не будуть при владі. Це радикально змінить зміст формату... створює певний фон, в якому Росія змушена буде коригувати свою політику. Якщо через послідовність ось цих подій міжнародного порядку з'ясується, що для них (для Росії — ред.) вигідно зустрітися з Президентом Зеленським, щоб продемонструвати розрядку, вони на це підуть. Якщо вирішать іти на загострення, вони, звичайно, на зустріч не підуть, хоча ми будемо наполягати на ній, - зазначив він.

На його думку, після осінніх виборів у Німеччині та президентських виборів-2022 у Франції із лідерів країн Нормандської четвірки, які узгодили Мінські угоди, чинним главою держави залишиться тільки Путін. Тому ситуація наростає, оскільки в Мінському процесі не залишиться жодної людини, яка його розпочинала, крім самого Путіна.

Нагадаємо, що колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що зустріч президента України Володимира Зеленського та російського президента Володимира Путіна має відбутись на нейтральній території, але в жодному разі не на окупованих територіях.

Читайте також

1