Рада доручила уряду терміново збільшити нормативи розрахунку субсидій

Уряду доведеться внести зміни до державного бюджету на 2021 рік
Рада доручила уряду терміново збільшити нормативи розрахунку субсидій
Верховна Рада, сесійна зала (фото: Парламент UA)
28 Січня 2021, 12:41
читать на русском

Верховна Рада України ухвалила постанову, якою зобов'язала Кабінет міністрів України невідкладно внести зміни стосовно збільшення соціальних нормативів розрахунку субсидій.

Як повідомляє пресслужба українського парламенту, постановою "Про заходи, спрямовані на соціальний захист населення, у зв’язку з підвищенням цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги", зважаючи на економічну ситуацію в Україні, що виникла внаслідок поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), Кабінету міністрів України доручено невідкладно внести зміни стосовно збільшення соціальних нормативів розрахунку субсидій на використання газу, електричної енергії, теплової енергії, інших послуг.

Також уряд має забезпечити спрощення доступу пенсіонерів, осіб з інвалідністю, безробітних до системи субсидій, передбачивши забезпечення введення змінених норм розрахунку субсидій з 1 жовтня 2020 року.

Читайте також

Рада доручила Кабінету міністрів у місячний строк:

  • подати Верховній Раді України пропозиції щодо внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" в частині збільшення видатків за бюджетною програмою "Виплата пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі";
  • вивчити питання та подати пропозиції щодо внесення змін до законодавства з метою завершення опалювального сезону 2020-2021 рр. на основі системи надання житлово-комунальних послуг населенню, що діяла до 1 січня 2021 року.

Постановою передбачено встановлення пільг на електричну енергію населенню, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, дитячим будинкам сімейного типу, - зазначають у парламенті.

Верховна Рада рекомендує Антимонопольному комітету України вжити відповідно до законодавства заходів щодо недопущення антиконкурентних узгоджених дій та зловживання монопольним (панівним) становищем на ринку суб'єктами господарювання, що здійснюють надання житлово-комунальних послуг населенню.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля) заявив, що українці й надалі продовжуватимуть отримувати субсидії у повному розмірі. Середня субсидія в Україні зараз вже понад 1 600 гривень.

Від 1 січня 2021 року в Україні змінилася процедура призначення субсидій тим громадянам, які раніше їх не отримували. Звертатися можна дистанційно або до місцевих громад.

Водночас виконувач обов'язків міністра енергетики України Юрій Вітренко заявив, що субсидії згубно впливають на людську психіку, бо їх отримання змушує людей відчувати себе бідними.

1