Рада підтримала закон про відновлення роботи ВККС з пропозиціями Зеленського

Президент надав до законопроєкту шість пропозицій
Головне
Рада підтримала закон про відновлення роботи ВККС з пропозиціями Зеленського
Верховна Рада (фото: president.gov.ua)
13 Липня 2021, 12:14
читать на русском

Верховна Рада ухвалила закон про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) з пропозиціями президента Володимира Зеленського.

Відповідне рішення підтримали 305 парламентаріїв на засіданні 13 липня.

Так, 13 липня Рада одним з першим підтримала у цілому законопроєкт №3711-д про оновлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів, врахувавши пропозиції Зеленського.

Зокрема, президент запропонував внести такі зміни до закону:

  • вважати повноважною ВККС у разі призначення до її складу щонайменше 11 членів, з яких як мінімум шість призначені з-поміж суддів або суддів у відставці;
  • запит члена першого складу конкурсної комісії для організаційного, технічного забезпечення здійснення його повноважень конкурсна комісія може залучати помічників, перекладачів. Втім, з тексту документу також виключили можливість конкурсної комісії та її членів залучати до роботи фахівців та експертів.
  • фінансування діяльності таких помічників, перекладачів може здійснюватися із залученням міжнародної технічної допомоги.

Відтепер ВККС є повноважною, коли є шість суддів або колишніх суддів, а рішення конкурсної комісії ухвалюється, якщо за нього проголосували не менше чотирьох її членів, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями, а ще двоє – Радою суддів.

Як пояснив голова Комітету з питань правової політики Андрій Костін, президент вніс відповідні пропозиції, головна з яких – уточнення порядку ухвалення рішення конкурсною комісією за участю міжнародних експертів, у разі якщо комісія ухвалює рішення більшістю голосів, тобто 4 з 6. Зеленський також виключив абзац, який вносив відповідну невизначеність.

Тому позиція глави держави є принциповою щодо дотримання рекомендацій саме Венеційської комісії про порядок ухвалення рішення комісією, яка допомагатиме обирати майбутній склад ВККС. В остаточному варіанті законопроєкту рішення ухвалюється саме чотирма з шести членів, два з чотирьох представників – від міжнародних організацій, - зауважив Костін.

Він також зазначив, якщо буде обраний склад ВККС не в повному обсязі, а як передбачено законопроєктом – мінімальний склад ВККС (11 членів), то в ньому має бути 6 суддів.

Нагадаємо, 29 червня Верховна Рада зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів", що стосується відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (№3711-д). Спікер парламенту Дмитро Разумков підписав документ 5 липня. Після цього закон відправили на підпис президентові.

8 липня президент України Володимир Зеленський ветував ухвалений Радою закон про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС).

Читайте також наш матеріалНовий етап судової реформи: чому Зеленський може ветувати закон "слуг"

Читайте також

1