Рада збільшила зарплати помічникам народних депутатів

За місяць помічники одного нардепа отримають понад 124 тисячі гривень
Головне
Рада збільшила зарплати помічникам народних депутатів
Чиновники Фото: Oleg Magni з Pexels
2 Грудня 2021, 20:35
читать на русском

Під кінець пленарного засідання 2 грудня Верховна Рада схвалила постанову №6315 про внесення змін до постанови ВР "Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України".

Як повідомляє пресслужба парламенту, "за" проголосували 294 народних обранців.

Зазначається, що "тимчасово, у період з 1 по 31 грудня 2021 року, установлено місячний фонд для оплати праці помічників-консультантів народного депутата України в розмірі 50 прожиткових мінімумів (один прожитковий мінімум 2 481 гривні), встановлених для працездатних осіб на 1 січня 2021 року" (всього - 124 050 грн).

У пояснювальній записці зазначається, що Верховній Раді вдалося зекономити на видатках у 2021 році.

Водночас, станом на 1 листопада та до завершення 2021 року... утвориться невикористаний залишок коштів (економія). Використання економії коштів за вказаною бюджетною програмою можливо спрямувати (без здійснення відповідного перерозподілу видатків) на стимулювання праці, виплату матеріальної допомоги для розв'язання соціально-побутових питань та компенсації за невикористані дні відпустки помічникам-консультантам народних депутатів України, що потребує тимчасову зміну коефіцієнту, за яким визначається їх місячний фонд оплати праці, - йдеться у документі.

Також йдеться про те, що тимчасова зміна коефіцієнту для визначення місячного фонду для оплати праці помічників-консультантів народних депутатів України "не потребуватиме збільшення бюджетних асигнувань".

На думку авторів постанови, "тимчасове збільшення місячного фонду для оплати праці помічників-консультантів народного депутата України надасть можливість використати частину коштів, передбачених на оплату праці за бюджетною програмою 0111010 "Здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради України" на виплату додаткових гарантійний і компенсаційних виплат, передбачених чинним законодавством (зокрема, стимулювання праці помічників-консультантів, виплати грошової допомоги на розв'язання соціально-побутових питань, компенсації за невикористані дні відпустки помічникам".

Нагадаємо, у серпні 2021 року громадський рух "Чесно" підрахував, що у Верховній Раді понад 4 тисячі осіб працюють помічниками 421 народного депутата. Переважна більшість із них – 3 130 – на громадських засадах, 990 – за строковим трудовим договором на постійній основі, а 68 помічників – за строковим трудовим договором за сумісництвом.

Читайте також

1