Рашисти збили три українських гелікоптери, що намагалися допомогти "азовцям" - Буданов

Керівник ГУР розповів, як в Україні намагалися допомогти заблокованим у Маріуполі воїнам
Головне
Рашисти збили три українських гелікоптери, що намагалися допомогти "азовцям" - Буданов
Кирило Буданов Фото: скрін з відео https://www.youtube.com/channel/UCfpAVJUrNIdngeiQh0OIScw
26 Травня 2022, 17:06
читать на русском

Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов розповів про спецоперацію, під час якої вдалось підсилити оборонців "Азовсталі".

У коментарі для американського військового видання The WarZone він зазначив, що спеціальну операцію спланувала та провела розвідка Міністерства оборони України.

Під час цієї спецоперації 16 гелікоптерів здійснили 7 вильотів. Вони приземлялися в центрі боїв в окупованому морському порту Маріуполя.

Здійснюючи польоти, екіпажі українських вертольотів Мі-8 Hip витримали щільну російську протиповітряну оборону та ворожу авіацію, зосереджену в Маріуполі та навколо нього, щоб доставити вкрай необхідні припаси та свіжі війська захисникам обложеного металургійного заводу "Азовсталь", - зазначив керівник ГУР.

Буданов каже, що з 16 задіяних гелікоптерів два були знищені. Ще один гелікоптер був знищений, коли прийшов на допомогу одному зі збитих Hip.


Він зазначив, що майже три місяці українські війська знаходилися в розгалуженому металургійному заводі в оточенні та під постійним бомбардуванням російських військ. Але оскільки їхні запаси їжі, води, медичних засобів та боєприпасів вичерпалися, а кількість тяжко поранених зросла, то необхідність допомоги зростала.

Всього було сім відряджень, - сказав Буданов та додав, що гелікоптери Мі-8 забезпечили військовослужбовців на "Авосталі" зброєю, боєприпасами, медикаментами, продовольством та 72 додатковими бійцями полку "Азов".

За його словами, сім вертольотних місій було недостатньо, щоб запобігти захоплення заводу росіянами, але вони дали змогу продовжити опір азовців та утримувати на собі 12 російських батальйонних тактичних груп.

Керівник ГУР зазначив, що через витік інформації росіяни посилили своє ППО, що ускладнило вивезення поранених з території заводу.

Нагадаємо, заблокованих у Маріуполі українських військовослужбовців у ніч на 17 травня почали евакуйовувати з заводу "Азовсталь". Як повідомили у Генеральному штабі ЗСУ, вище військове командування віддало наказ командирам підрозділів, які перебувають на "Азовсталі", зберегти життя особового складу. Евакуйованих російські бойовики вивозили на підконтрольні "ДНР" території. Була інформація, що далі їх вивозять на росію, одна офіційна влада України цього не підтверджувала і не спростовувала.

Військове керівництво країни запевняло, що ведуться перемовини про повернення евакуйованих бійців на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну.

21 травня президент Зеленський розповів, що під час оборони Маріуполя загинуло багато українських льотчиків - вони намагалися розблокувати місто, хоча знали, що долетіти майже неможливо. Також президент зазначив, що дістатися літаками до "Азовсталі" було неможливо через роботу російських ППО: "Льотчики також боялися летіти, тому що втрачали. Питання було не лише в літаках. Питання було в їх ППО, ракетах, багато в чому, і тому ти не можеш просто так підійти, підлетіти до Маріуполя... Уявіть собі, що робили ці люди? Вони летіли туди. Ми втратили багатьох льотчиків".

Читайте також