Українських захисників почали евакуйовувати з "Азовсталі": подробиці

264 військовослужбовців вивезли з Маріуполя
Головне
Українських захисників почали евакуйовувати з "Азовсталі": подробиці
Евакуація поранених воїнів з “Азовсталі” фото: Reuters
17 Травня 2022, 07:02
читать на русском

Заблокованих у Маріуполі українських військовослужбовців у ніч на 17 травня почали евакуйовувати з заводу "Азовсталь".

Як повідомили у Генеральному штабі ЗСУ, вище військове командування віддало наказ командирам підрозділів, які перебувають на "Азовсталі", зберегти життя особового складу.

Триває операція з порятунку заблокованих на території заводу захисників України. Розпочалася евакуація 53 важкопоранених військовослужбовців. Їх доставлено до медичного закладу у Новоазовську. Ще 211 захисників через гуманітарний коридор були евакуйовані до Оленівки з подальшим поверненням їх на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну. Заходи з порятунку оборонців, які залишаються на території "Азовсталі", тривають, - заявили у Генштабі.

Зазначається, що серед евакуйованих - загін спеціального призначення "Азов", 12-та бригада Національної гвардії України, 36-та окрема бригада морської піхоти, прикордонники, поліцейські, добровольці, тероборона Маріуполя.

Утримуючи позиції на "Азовсталі", вони не дозволили противнику перекинути угруповання чисельністю до 17 батальйонних тактичних груп (близько 20000 особового складу) на інші напрямки. Тим самим завадили реалізувати план щодо швидкого захоплення Запоріжжя, здійснити вихід на адміністративний кордон Донецької та Запорізької областей і створити умови для оточення угруповання ООС. Сковування основних сил противника навколо Маріуполя дало нам можливість підготувати та створити оборонні рубежі, на яких наші війська знаходяться і сьогодні та дають гідну відсіч агресору. Ми отримали критично необхідний час на формування резервів, перегрупування сил, отримання допомоги від партнерів, - додали у Генштабі.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр підтвердила евакуацію та зазначила, що операцію з порятунку захисників проводять спільно ГУР Міноборони, ЗСУ, Національна Гвардія, Прикордонна служба.

16 травня з "Азовсталі" до медичного закладу у Новоазовську евакуйовано 53 важко поранених для надання медичної допомоги. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор були доставлені в Оленівку. Для подальшого повернення їх додому буде здійснено процедуру обміну. Щодо оборонців, які все ще залишаються на території "Азовсталь", спільними зусиллями вище названих відомств проводяться заходи з порятунку, - додала вона.

Маляр наголосила, що всі поставлені командуванням завдання оборонці Маріуполя виконали у повному обсязі.

На жаль, ми не маємо можливості деблокувати Азовсталь військовим шляхом. Найважливіше спільне завдання всієї України та всього світу - зберегти життя оборонців Маріуполя, - зазначила заступниця міністра оборони.

Президент Володимир Зеленський у нічному зверненні зауважив, що важкопораненим бійцям, яких евакуювали поки що на підконтрольну російським окупантам територію, надається медична допомога:

Завдяки діям українських військових – Збройних Сил України, розвідки; переговорної групи, Міжнародного комітету Червоного Хреста й ООН ми маємо надію, що вдасться зберегти життя наших хлопців. Серед них є важкопоранені, їм надається допомога. Хочу підкреслити: українські герої потрібні Україні живими. Це наш принцип. Думаю, що ці слова зрозуміє кожна адекватна людина. Операція з порятунку оборонців Маріуполя розпочата нашими військовими, розвідниками. Щоб повернути хлопців додому, робота триває, і ця робота потребує делікатності й часу.

Нагадаємо, 1 травня, президент України Володимир Зеленський повідомив, що розпочалася евакуація цивільних з "Азовсталі" у Маріуполі. Однак офіційно українською владою не було оголошено, чи вирішується питання евакуації поранених захисників Маріуполя з полку "Азов", які перебувають у підвалах заводу.

У полку "Азов" розповіли, що поранені солдати у підвалах "Азовсталі" помирають у страшних муках через нестачу медикаментів.

Президент Володимир Зеленський заявив про завершення евакуації цивільних з заводу "Азовсталь" у Маріуполі (Донецька область) та початок другого етапу евакуації - поранених і медиків.

Віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук заявила, що розпочався новий раунд перемовин навколо дорожньої мапи спецоперації з евакуації військових із "Азовсталі" у Маріуполі. За її словами, евакуація з "Азовсталі" почнеться з порятунку важкопоранених.

Україна веде перемовини про першочергову евакуацію 60 людей, які перебувають на території металургійного заводу "Азовсталь" в Маріуполі. Там українські військові вже понад два місяці тримають оборону попри постійні атаки окупантів та ракетно-бомбові удари. Зокрема, українська влада намагається домовитися з росією про екстракцію поранених воїнів.

Процедура передбачає, що наших військових виведуть на територію іншої країни з гарантією, що вони більше не будуть брати участі у бойових діях до закінчення війни.  Наразі Туреччина залишається найкращим варіантом для екстракції захисників з "Азовсталі". Бо бійців можна евакуювати безпечно лише морем.

Читайте також

1