З "Азовсталі" евакуювали всіх цивільних і незабаром вивезуть військових - Зеленський

Президент пояснив, чому Маріуполь не вдалося захистити
Головне
З "Азовсталі" евакуювали всіх цивільних і незабаром вивезуть військових - Зеленський
Азовсталь Фото: Дмитро Козацький, Орест https://twitter.com/kozatsky_d
21 Травня 2022, 11:02
читать на русском

Із заводу "Азовсталь" в окупованому рашистами Маріуполі вдалося вивезти всіх цивільних, медиків та поранених захисників.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час національного телемарафону.

Евакуацію інших людей, які були поруч, розпочато вже давно. Вивезли медиків. Вивезли тяжко поранених. Мені здається, що найближчим часом, навіть не днями, завершиться евакуація всіх, - сказав він (досьє Зеленського).

Президент розповів, що домовлявся про евакуацію наших захисників з лідерами низки країн, серед яких були Туреччина, Швейцарія, Ізраїль, Франція тощо. За його словами, це були держави, лідери яких мають зв'язки з керівництвом росії:

Коли ми бачили, що військовим шляхом розблокування неможливе. Хоча я десятки разів просив лідерів держав надати відповідне озброєння нашим військовим, щоб ми підійшли до Маріуполя, щоб розблокувати цих людей. І люди, які були готові йти, були на 90% впевнені, що можуть не повернутися. Було багато людей, які хотіли допомогти. Але є те, що є. Хлопці від військових отримали сигнал, що вони мають повне право вийти та зберегти своє життя.

Зеленський розповів також, що під час оборони Маріуполя загинуло багато українських льотчиків - вони намагалися розблокувати Маріуполь, хоча знали, що долетіти майже неможливо.

Дуже велика кількість людей загинула, наших льотчиків. На жаль. Абсолютно героїчні люди, які знали, що складно, що долетіти майже неможливо. Долетіти до "Азовсталі", привезти ліки, їжу, воду, забрати тіла поранених. Все це відбувалося...

Президент зазначив, що дістатися літаками до "Азовсталі" було неможливо через роботу російських ППО:

Льотчики також боялися летіти, тому що втрачали. Питання було не лише в літаках. Питання було в їх ППО, ракетах, багато в чому, і тому ти не можеш просто так підійти, підлетіти до Маріуполя... Уявіть собі, що робили ці люди? Вони летіли туди. Ми втратили багатьох льотчиків.

Нагадаємо, заблокованих у Маріуполі українських військовослужбовців у ніч на 17 травня почали евакуйовувати з заводу "Азовсталь". Як повідомили у Генеральному штабі ЗСУ, вище військове командування віддало наказ командирам підрозділів, які перебувають на "Азовсталі", зберегти життя особового складу. Евакуйованих російські бойовики вивозили на підконтрольні "ДНР" території. Була інформація, що далі їх вивозять на росію, одна офіційна влада України цього не підтверджувала і не спростовувала.

Військове керівництво країни запевняло, що ведуться перемовини про повернення евакуйованих бійців на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну.

Читайте також

1