Разумков підписав закон про інтеграцію енергосистеми України в ринок ЄС

Закон має спростити процедури експорту-імпорту електроенергії з Україною та країнами ЄС
Разумков підписав закон про інтеграцію енергосистеми України в ринок ЄС
Дмитро Разумков (Фото: Верховна Рада України)
27 Квітня 2021, 19:55
читать на русском

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон, який наближає інтеграцію енергосистеми України в ринок Європейського Союзу. Це наближає українську енергосистему до європейської.

Як повідомила пресслужба парламенту, документ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі" (проєкт №3364-1-д). передбачає впровадження ринку електричної енергії відповідно до положень Третього Енергетичного пакета законодавства ЄС та Енергетичного Співтовариства.

Закон дозволяє сертифікувати НЕК "Укренерго" як оператора системи передачі (ОСП) європейського зразка за моделлю ISO (independent system operator), - йдеться у повідомленні.

Закон має допомогти спростити процедури експорту-імпорту електроенергії з Україною та країнами ЄС. Передбачається створення можливостей впровадження спільних аукціонів на розподілення пропускної спроможності міждержавних перетинів.

Закон направлений на підпис президенту України Володимирові Зеленському.

Нагадаємо, що голова парламентського комітету з енергетики та ЖКП Андрій Герус розповів, чому Україна імпортує російську електроенергію. Це відбувається з метою демонополізації та диверсифікації ринку.

Читайте також