Репресії щодо кримських татар: Логвинський розповів, чим займаються українські юристи

Україна чітко визначила бар'єри і червоні лінії
Ексклюзив
Репресії щодо кримських татар: Логвинський розповів, чим займаються українські юристи
Дівчата в кримськотатарських костюмах Фото: УНІАН
19 Серпня 2021, 19:36
читать на русском

Українські юристи займалися залученням уваги до репресій щодо кримських татар та інших корінних народів Криму на міжнародному рівні. Ще одним напрямком роботи стала правова кваліфікація дій людей, що залишилися на окупованому півострові, в першу чергу українських чиновників і військових, які працюють на Росію.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю Парламент.UA заявив колишній нардеп, заслужений юрист України Георгій Логвинський.

Ми визначили чіткі бар'єри і червоні лінії, в рамках яких не виникало б конфлікту кримінального, гуманітарного і міжнародного права. Наприклад, якщо особа не тільки порушила присягу, почавши працювати на окупанта, але своїми діями завдає шкоди Україні, в тому числі її громадянам або майну, мова однозначно йде про держзраду. Якщо ж звичайна людина продовжує жити на окупованій території і змушений платити податки в російський бюджет, нам доводилося часом спеціально доводити, що в даному випадку його не варто залучати до відповідальності, - ділиться нардеп.

Тим часом Москва теж вирішила скористатися міжнародно-правовими інструментами і 22 липня вперше за час свого членства в Раді Європи подала до Європейського суду з прав людини позов проти України. Росія, зокрема, звинуватила українську владу в загибелі мирного населення на Майдані і в Будинку профспілок в Одесі 2014 року, в переслідуванні інакодумців журналістів і політиків і у водній блокаді Криму. При цьому Георгій Логвинський вважає, що сам вихід Росії в юридичне "шахове поле" - не такий вже поганий сигнал, і дасть більше можливостей впливу на агресора в правовій сфері.

Нагадаємо, що першою перемогою українських юристів на міжнародній арені стало застосування ЄСПЛ щодо Росії "правила 39", тобто термінових заходів, які закликають зупинити будь-які дії, що порушують права людини на цій території.

Читайте також

1