Резніков про війну: кожному доведеться зробити жертву

Так, як було раніше, вже не буде
Важливо
Резніков про війну: кожному доведеться зробити жертву
Олексій Резніков Фото: УНІАН
25 Серпня 2022, 16:11
читать на русском

Міністр оборони України Олексій Резніков описав стратегію перемоги України у війні з росією.

У своїй колонці на сайті УП, очільник оборонного відомства зазначив, що для цього знадобляться зусилля всіх жителів країни, яким потрібно звикнути постійно жити у новій реальності, та допомога країн Заходу.

Отже, рецепт перемоги – це: збереження єдності українців; зміна суспільної свідомості, перехід на рейки всеохоплюючої оборони шляхом розумної мілітаризації; системна інтеграція до європейського безпекового простору з функцією ключового елементу оборони Європи на сході; поглиблення реформ, чесний суд, нульова толерантність до корупції, - написав міністр.

Він зазначив, що "битва ще не закінчилася. Основні події – попереду".

Тисячі наших героїв поклали свої життя, щоб Україна мала шанс сама визначати майбутнє. Сотні наших людей в полоні, і ми боремося за них. Попереду нас ще чекають втрати, біль і багато праці за межею можливостей. Це треба пам'ятати. Бо коли небезпека відступає, у декого виникає спокуса забути, якої ціною і чиїми зусиллями Україна вистояла. Захисники і захисниці, рятувальники, медики, волонтери, держслужбовці і працівники органів місцевого самоврядування, комунальники, бізнес – сьогодні усі тримають удар. Українці вже показали, що разом ми – нездоланна сила. Ми обов'язково здобудемо спільну перемогу, яку відсвяткуємо у Луганську, у Севастополі, у відбудованому Харкові й відродженому Маріуполі. Ми повернемо наших людей. Звільнимо вкрадених росіянами українських дітей. Покараємо злочинців.

За його словами, на початку війни ворог недооцінив українське суспільство:

Коли у бою зустрічаються вільні люди, які б'ються за свою землю та свої родини з путінськими рабами, перевага – на боці українців. Влада й армія спираються на вільний народ, цей зв'язок в Україні нерозривний. Зокрема, нашою суперзброєю, яку ворог не зміг прорахувати, стали волонтери. Їхній внесок та внесок простих людей – неоціненний, він вже буквально на космічному рівні.

На його думку, після 24 лютого 2022 року значно більше людей усвідомило, що все змінилося. І якщо ми дійсно хочемо зберегти свою країну при такому сусідстві, треба бути постійно готовим до тотальної оборони:

Яка буде справою не тільки професійних військових, а й усіх громадян. Кожному доведеться принести в жертву заради України частину комфорту, частину звичного життя. Так, як було раніше, вже не буде. Завданням держави є розгортання системи норм і механізмів, які забезпечать підготовку громадян та їхню участь у всеохоплюючій обороні.

На думку Резнікова, після війни в країні потрібно ввести загальну воєнну підготовку, яка має стати однією з обов'язкових вимог для роботи на державній службі, а також для балотування на виборні посади в органах місцевого самоврядування, в парламент, суди тощо.

Усі сфери мають бути проаналізовані крізь призму необхідності бути готовим до оборони. Можна застосувати до цих процесів термін "розумна мілітаризація". Адже "мілітаризація" в Ізраїлі, Швеції, Швейцарії з одного боку та Росії і Північній Кореї з іншого мають принципові відмінності. Важливо не втратити суть, - вважає міністр.

Щодо  Міністерства оборони, то, на його думку, має відбутися перехід від "міністерства армії" до власне "міністерства оборони", яке має опікуватися не тільки військовослужбовцями та забезпеченням бойових дій, а усім спектром питань щодо підготовки країни до тотальної оборони.

Нагадаємо, міністр оборони Олексій Резніков вважає, що війна в Україні не може закінчитися за "сирійським" та "корейським" сценарієм. Єдиний варіант – вірити у те, що Збройні сили України та весь сектор оборони здатні перемогти.

Також Резніков вважає, що закінчення війни в Україні до кінця цього року цілком реальне, однак є умови.

Читайте також